В Україні запустять систему з обліку кожної тонни сміття shutterstock

В Україні запустять систему з обліку кожної тонни сміття

Катерина Бєлоусова

Уряд також затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами

Кабінет міністрів схвалив порядок адміністрування сервісу інформаційної системи управління відходами, яка дозволить відслідковувати життєвий цикл кожної тонни відходів в Україні.

Бета-версію системи, яку вже протестували підприємці, розробляло Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, йдеться на Facebook-сторінці відомства.

“Ми продовжуємо реформувати систему управління відходами в Україні, прагнемо повністю цифровізувати всі процеси та зробити їх автоматизованими. Це єдиний можливий шлях контролю та мінімізації потрапляння відходів у довкілля. Тому ми змінюємо підходи та прагнемо максимальної прозорості і відкритості. Це дозволить розвивати саме ринок відходів так, як це працює у країнах ЄС”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Зазначаться, що система дозволить:

  • прослідкувати життєвий цикл кожної тонни відходів, адже утворювач відходів, перевізник та утилізатор вестимуть облік у системі, яка показуватиме скільки відходів кому і куди передали, хто прийняв, що зробили з ними далі;
  • вивести з “тіні” рух відходів, що унеможливить ситуації, коли зі сміттєвого контейнера за документами відходи поїхали на полігон, а фактично потрапили у лісосмугу;
  • впровадити європейські підходи та задати новий світовий тренд. Адже при розробці системи враховували досвід Болгарії, Фінляндії, Австрії та Франції. У цих країнах системи працюють у напівавтоматичному режимі: підприємці завантажуються PDF-файли, а посадовці обробляють їх у ручному режимі. В Україні ці процеси автоматизують. 

В повідомленні підкреслили, що система міститиме такі підмодулі:

  • облік та звітність – бізнесу не треба створювати жодних додаткових документів. Система генеруватиме всю звітність самостійно, а ще нагадуватиме, який дозвіл настав час отримати, коли підписати звіти;
  • надання адміністративних послуг – в режимі peopleless (без чиновника) та paperless (без паперів) 80% рішень прийматиметься без чиновника в онлайн-форматі. Це дозволить бізнесу заощадити на адміністративно-дозвільних процедурах понад 2 млрд грн на рік;
  • реєстри, які формуватимуться автоматично та будуть у вільному доступі. Відкриті дані забезпечать повну поінформованість громадян, а також стануть в пригоді інвесторам, які розглядають можливості працювати в секторі.

Варто зазначити, що уряд також затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами, що є умовою для продовження реалізації реформи, яка є частиною зобов'язань України на шляху до ЄС, повідомляє Міндовкілля у Telegram.

Документ встановлює:

  • порядок отримання ліцензії підприємствами, які мають намір працювати з небезпечним відходами – здійснювати їх збір, зберігання, оброблення, видалення;
  • організаційні, кадрові та технологічні вимоги до таких підприємств та їх устаткування. 

Зазначається, що за офіційною статистикою до повномасштабної війни в Україні щороку утворювалося понад 500 тисяч тонн небезпечних відходів. Місця їхнього складування переважно не відповідали вимогам екологічної безпеки, були заповнені на 90% від проєктної потужності, або взагалі переповнені. Також такі відходи часто викидали на звалища або у лісосмуги.

"Це та невидима загроза, про яку люди чують, але не бачать кожного дня. Водночас, лише одна акумуляторна батарея, яка потрапляє у річку, наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості. Реформа управління відходами, яка наразі запущена в Україні, встановлює цивілізовані правила і у цьому секторі", – підкреслив Стрілець.

В повідомленні наголосили, що тепер для здійснення операцій з небезпечними відходами, підприємствам потрібно пройти передліцензійну перевірку та подати документи для отримання ліцензії. 

В пресслужбі пояснили, що такий підхід дозволить Україні вирішити накопичені проблеми із небезпечними відходами, забезпечити належний рівень екологічної безпеки в країні та далі рухатися “дорожньою картою” реалізації реформи та приєднання до ЄС.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що відомство розробило документ, який встановлюватиме європейські вимоги до полігонів та сміттєзвалищ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд затвердив Порядок та Критерії, за якими здійснюватиметься віднесення тих чи інших речовин або предметів до побічних продуктів.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту