В Україні запустили інтерактивний атлас "Схід Ekomap", присвячений екологічним проблемам Донбасу Shutterstock

В Україні запустили інтерактивний атлас "Схід Ekomap", присвячений екологічним проблемам Донбасу

Людмила Гончаренко

Долучитися до проекту может кожен: достатньо проінформувати про проблему у своїй місцевості, позначивши відповідну точку на мапі

В Україні запустили нову інтерактивну карту "Схід Ekomap", присвячену актуальному стану навколишнього середовища Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє сайт shotam.info.

На інтерактивній мапі зібрані екологічні проблеми регіону – затоплення шахт, сміттєві полігони, лісові пожежі, тліючі терикони, просідання грунтів та інші. 

Проєкт не лише інформаційний, а й комунікаційний, адже кожен бажаючий може проінформувати про проблему у своїй місцевості, позначивши відповідну точку на мапі. Це допоможе визначити обсяг екологічних проблем Донбасу, щоб почати їх виправляти. 

"Схід Ekomap" розроблений громадською організацією "Криголам" за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program.

Актуальність проєкту

Екологічна катастрофа на Донбасі триває вже давно, однак особливого загострення вона набула с початком бойових дій в 2014 році. Війна завдала шкоди грунтам регіону, його водним системам, а також дикій природі. 

Неконтрольоване затоплення шахт наразі є однією з найбільших небезпек для екологїї Донбасу, адже призводить до забруднення води, просідання грунтів, а також отруєння повітря. 

Лісові пожежі та незаконна вирубка дерев спричинили  втрату лісових масивів, смуг вітрозахисту, мали серйозний вплив на природні заповідники та порушили рівновагу екосистем.

Військові дії на Донбасі також загострили питання поводження з відходами, особливо в містах вздовж лінії зіткнення. За роки, що минули з початку збройного конфлікту, в регіоні порушилась система моніторингу навколишнього середовища і обмежився доступ до екологічної інформації місцевості.

"Перший крок до розв’язання проблеми – розуміння її масштабності. Проєкт "Схід Ekomap" прагне розпочати діалог про вирішення екологічних проблем шляхом збору даних і допомоги тим, хто працює з питаннями екології Донбасу. Місцеве населення зможе активно до цього долучатись і позначати точки проблем (сміттєві звалища, вирубка лісів, просідання ґрунту та інші) у своєму регіоні", – кажуть засновники громадської організації "Криголам".

Як долучитися до проєкту?

Якщо ви помітили сміттєзвалище біля свого будинку, незаконну вирубку сусіднього лісу, тліючий терикон або турбуєтесь питанням якості питної води, то ви можете посприяти розв’язанню цієї проблеми.

Для цього потрібно натиснути на жовтий плюсик на мапі, вибрати одну з 10-ти категорій проблеми, додати опис проблеми, фото чи відео, а також визначити на мапі її місцезнаходження. 

На мапі є перелічений список проблем, натиснувши на які можна переглянути відеоролик-пояснювач, розроблений разом з експертами. Також можна детальніше дізнатись про методи та інструменти необхідні для розв’язання конкретної проблеми, які запропонували науковці.

Місцеві екологічні неурядові організації працюють як модератори сайту, які перевірятимуть майбутні дані. Крім того, разом з точкою можна додати своє бачення розв’язання проблеми.

Усі нанесені дані допоможуть окреслити всю масштабність питання, а екологічні громадські організації можуть використати їх у своїй діяльності.

ЕкоПолітика нагадує, що в Україні стартувала програма "Зелена країна", що передбачає висадку 1 мільярду нових дерев  за три роки. За виконанням програми можна слідкувати онлайн.

Читайте також
У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому