В Україні запрацював Національний реєстр викидів shutterstock

В Україні запрацював Національний реєстр викидів

Олена Яценьо

Сервіс надає інформацію про 4 тисячі підприємств-забруднювачів

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів презентувало Національний реєстр викидів і перенесення забруднювачів (РВПЗ) на сайті "ЕкоСистема".

Презентація онлайн-сервісу відбулася 7 жовтня в пресцентрі Українського кризового медіацентру, повідомляє сайт Міндовкілля.

Новий реєстр презентував заступник міністра захисту довкілля (CTDO) Руслан Стрілець спільно з головою Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко, виконавчою директоркою МБО “Екологія-Право-Людина” Оленою Кравченко та головою ГО "Save Dnipro" Іриною Черниш.

"ЕкоСистема — національна платформа, де зібрано всі адміністративні екопослуги для бізнесу та вся екологічна інформація для громадян. Вона постійно поповнюється новими сервісами та наборами даних. Сьогодні ми нарешті презентували важливу частину вебпорталу: зручну мапу України, на яку нанесено всі 4 тисячі підприємств-забруднювачів, інформація про які міститься в РВПЗ. Це справді історична подія у сфері цифрової трансформації довкіллєвої сфери нашої держави", — розповів Стрілець.

Реєстр містить дані про те, які підприємства відповідальні за стан води чи атмосферного повітря в певному регіоні, коли востаннє Державна екологічна інспекція перевіряла діяльність того чи іншого промислового об’єкта та які обсяги забруднення атмосфери й води вони здійснюють щороку.

Сервіс відкритих даних розташований у розділі "Мапа" й доступний для всіх громадян. У реєстрі можна здійснювати наскрізний пошук. Є обидві версії ресурсу: веб- і мобільна версія.

"Це лише перша ітерація системи, яку ми продовжуємо вдосконалювати. Сподіваємося, що в цьому нам допоможуть експерти та небайдужі громадяни — будемо раді почути їхні думки про наш новий сервіс”, — додав Стрілець.

Очільник Міндовкілля Роман Абрамовський зазначив, що створити автоматизований реєстр викидів і перенесення забруднювачів міністерство пообіцяло ще рік тому.

"Ще у 2016 році Україна ратифікувала Протокол про реєстри викидів і перенесення забруднювачів. Цей документ зобов’язав нашу державу створити систему моніторингу забруднення довкілля європейського зразка. І Україна мала це зробити ще п’ять років тому", — наголосив міністр.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що дасть Національний реєстр викидів і перенесення забруднювачів державі. Зокрема, стане можливим:

  • відстежувати викиди й перенесення забруднювачів у часі та просторі;
  • аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно шкідливих викидів;
  • ухвалювати ефективні рішення з питань запобігання та зменшення промислового забруднення.
Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків