В Україні запрацювала єдина екологічна платформа "ЕкоСистема" Shutterstock

В Україні запрацювала єдина екологічна платформа "ЕкоСистема"

Олена Яценьо

Раніше портал запустили в тестовому режимі

Кабінет міністрів України ухвалив постанову "Про Єдину екологічну платформу "ЕкоСистема", яка врегульовує питання функціонування офіційного національного вебпорталу, що надає довкіллєві дані й екологічні адмінпослуги.

Про рішення уряду надати сайту "ЕкоСистема" юридичного статусу повідомив заступник міністра захисту довкілля Руслан Стрілець.

За його словами, ухвалений документ визначає цей портал як загальнодержавну екологічну автоматизовану інформаційно-аналітичну систему.

"Вона ("ЕкоСистема" — Ред.) покликана забезпечити доступ до екологічної інформації, а також — ефективну електронну взаємодію між державою, бізнесом і громадою з метою отримання адміністративних послуг у довкіллєвій сфері", — написав посадовець на своїй сторінці у фейсбуці.

Про платформу "ЕкоСистема"

Державна платформа "ЕкоСистема" буде інтегрована з вебпорталом "Дія" та функціонуватиме суто за принципом paperless, що забезпечить відкритість і верифікованість даних про довкілля в онлайн-доступі 24/7.

Нині "ЕкоСистема" містить:

  • сім онлайн-послуг;
  • 66 реєстрів відкритих екологічних даних (до кінця року цей показник має зрости до 80);
  • три інтегрованих інформаційних ресурси: Державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду, сайт wownature.in.ua та Національний реєстр викидів і перенесення забруднювачів.

Як розповів Стрілець, у найближчому майбутньому фахівці активно працюватимуть над збільшенням кількості оприлюднених наборів екологічних даних. Зокрема, незабаром портал міститиме 29 електронних послуг у сфері захисту довкілля та 172 відкритих реєстри екологічних даних.

"Переконаний, що в майбутньому "ЕкоСистема" стане справді сучасним і ефективним інструментом управління природними ресурсами та платформою для пошуку актуальної інформації про стан довкілля в Україні”, — сказав він.

Очільник Міндовкілля Роман Абрамовський зазначив, що запуском цієї екологічної платформи Україна також виконує зобов'язання, що передбачені Орхуською конвенцією.

Окрім того, функціонування порталу сприятиме:

  • забезпеченню високого рівня поінформованості українців про стан довкілля;
  • полегшенню впровадження механізму електронного урядування;
  • гарантуванню прозорості в діяльності органів виконавчої влади;
  • спрощенню узагальнення та систематизації інформації про довкілля, якою володіють органи державної влади на різних рівнях;
  • узгодженню позицій стейкхолдерів та активізації участі громадськості в ухваленні рішень, які стосуються екологічної політики тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство цифрової трансформації спільно з Міндовкілля запустили державний портал ЕкоСистема в тестовому режимі ще кілька місяців тому.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів