Бондаренко розкрив подробиці зустрічі з представниками Американської торговельної палати komekolog.rada.gov.ua

Бондаренко розкрив подробиці зустрічі з представниками Американської торговельної палати

Зоряна Бердник

Обговорили низку важливих законопроєктів

У вівторок, 20 квітня, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та його заступник Олександр Маріковський провели зустріч із представниками Американської торговельної палати.

Зустріч відбулася з компаніями-членами новоствореного Комітету з питань сталого розвитку щодо Плану пріоритетних законодавчих ініціатив на 2021 рік Екокомітету, уточнив Бондаренко на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, обговорили нові завдання після підписання президентом указу №111/2021 Про рішення Ради національної безпеки й оборони України від 23 березня 2021 року "Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації".

Голова екологічного комітету ВРУ Олег Бондаренко наголосив, що і в Офісі президента України, і в уряді, і в Комітеті є чітке, спільне розуміння напряму розвитку законодавства в природоохоронній сфері, який визначено відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС.

Він також зауважив, що ні Комітет, ні Міністерство з питань захисту довкілля та природних ресурсів не брали участі в розробленні цього указу. А втім, більшість питань, які визначає документ, Комітет уже обговорював, а решта – перебуває в розробленні в Комітеті.

“Це стосується, зокрема, й питання впровадження сталої системи управління відходами та небезпечними хімічними речовинами: у Комітеті готується до розгляду до другого читання законопроєкт № 2207-1-д "Про управління відходами"", – зазначив Бондаренко. Ухвалення документа, за його словами, впровадить дієвий захист довкілля, змінить самі принципи управління відходами, дасть змогу впровадити нові технології та залучити інвестиції.

Йдеться і про 2-й пункт указу щодо ресурсозбереження, забезпечення збалансованого природокористування, охорони природних екосистем, зокрема лісових, підтримки їхньої цілісності та функцій життєзабезпечення.

"Уже зареєстровано законопроєкт № 4197 "Про ринок деревини", проголосовано і вже підписано Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій" і ЗУ "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки", – уточнив посадовець.

Щодо викликів у сфері надрокористування, то нині в Комітеті чекають розгляду законопроєкти № 4187 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування" та № 3576 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин".

Серед інших пріоритетів Комітету Бондаренко назвав ще два законопроєкти:

  1. № 3091 "Про державний екологічний контроль", який готується на повторне перше читання. Нині суттєво доопрацьований із врахуванням більшості зауважень;
  2. № 4167 "Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності", який розроблений із метою адаптації українського законодавства до Директиви 2010/75/ЄС.

Нині також працює робоча група "Про запобігання і відшкодування екологічної шкоди", додав голова Комітету. Її очолює народна депутатка Олена Криворучкіна, яка безпосередньо займається розробленням законопроєкту "Про екологічне страхування".

Зі свого боку, представники Американської торговельної палати розповіли про пріоритети діяльності новоствореного Комітету Американської торговельної палати з питань сталого розвитку:

  • реформа управління відходами;
  • реформа управління стічними водами;
  • реформа екологічного контролю.

На обговорення винесли також плани розроблення таких законопроєктів, як "Про упаковку та відходи упаковки" та "Про відходи видобувної галузі" та можливості взаємодії в межах розроблення цих законопроєктів.

Як повідомляла ЕкоПолітика, під час засідання в середу, 14 квітня, екологічний комітет Верховної Ради розглянув низку важливих питань.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління

Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко
Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко

Нову версію документа мають подати до Верховної Ради найближчим часом