В Україні вимагають криміналізувати екотероризм і екорейдерство inc.com

В Україні вимагають криміналізувати екотероризм і екорейдерство

Олена Яценьо

Такі явища, як "екотероризм" і "екорейдерство", відлякують інвесторів

Фахівці з різних галузей мають намір звернутися до прем’єра, президента та парламенту, щоб на законодавчому рівні визначити поняття "екотероризм" і "екорейдерство" та внести їх до Кримінального кодексу України.

Про це професійні експерти заявили під час Національного екофоруму в Києві, йдеться в сюжеті "5 каналу".

Голова комітету промекології Європейської бізнес-асоціації Станіслав Зінченко розповів, що в Україні є організації, які використовуються під прапором екоактивізму, щоб чинити тиск на підприємства.

"Найчастіше цей тиск пов’язаний із правами власності. Це велика проблема для України, але вона не тільки в Україні є. Це світова практика – використовувати екорейдерів для того, щоб спробувати віджати підприємство", – пояснив він.

Фахівці акцентували на негативних наслідках екотероризму та екорейдерства для бізнесу, зокрема, промислового сектору та економіки загалом. За словами експертів, злочинці, прикриваючись "зеленою тематикою", шантажують бізнес і можуть навіть зупинити його діяльність. У результаті люди втрачають роботу, держава – гроші, а екологічна ситуація не покращується.

"Це загрожує тим, що воно відлякує інвесторів. Тобто інвестор не бачить перспективи вкладання своїх коштів у розвиток бізнесу. Тому що на будь-якому етапі псевдоактивісти, терористи можуть перешкодити цій діяльності", – вважає екологічний аудитор Іван Паламарчук.

Зазначимо, що у форумі, який завершився 22 жовтня, взяла участь понад сотня провідних експертів різних галузей. У підсумковій резолюції вони також проситимуть виробити дієві механізми захисту від екотероризму й екорейдерства прозорого бізнесу.

Як писала ЕкоПолітика раніше, учасникам мітингу проти роботи Миколаївського глиноземного заводу, так званим екоактивістам, роздали "шпаргалки" з лозунгами, які треба було скандувати під час акції.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років