В Україні утворилося 600 тисяч тонн відходів руйнувань за 2 роки війни mepr.gov.ua

В Україні утворилося 600 тисяч тонн відходів руйнувань за 2 роки війни

Катерина Бєлоусова

На Харківщині утворилося близько 50 тисяч тонн відходів від руйнувань

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький заявив, що в Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань, тобто уламків знищених обстрілами будівель та інших обʼєктів.

Це сталося під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на Харківщині, повідомляє пресслужба Міндовкілля у Facebook.

Краснолуцький підкреслив, що для вирішення проблеми з відходами руйнувань уряд у вересні 2022 року схвалив порядок їхньої утилізації.

“Наразі Міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги – для придбання  пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їхнього розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме переробку відходів для їхнього повторного використання у будівництві тощо”, – сказав він.

Зазначається, що японське Агентство міжнародного співробітництва JICA погодилося допомагати Україні в проєктах переробки відходів руйнації. Співпраця з JICA допоможе швидко рухати спільні проєкти, зокрема на Харківщині, як того вимагає воєнний час. Адже станом на початок березня в області вже утворилося близько 50 тисяч тонн відходів від руйнувань, а щоденні обстріли лише збільшують ці обсяги. 

У пресслужбі додали, що для Харківщини також важливо вирішення довоєнних проблем з управління твердими побутовими відходами. Запущена сміттєва реформа створює для цього необхідні можливості.

Директорка департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович розповіла, що в області планують побудувати 8 нових сміттєпереробних заводів. На двох основних планують здійснювати весь комплекс робіт з відходами, а саме: 

  • сортування;
  • переробку;
  • виробництво RDF-палива;
  • "енергетичну утилізації" відходів з виробництвом електроенергії та тепла.

За її словами нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні. 

Краснолуцький додав, що Закон №2320-IX “Про управління відходами” встановив чіткі прозорі правила роботи інвесторів та гарантії захисту їхніх інвестицій.

“Міжнародні партнери сьогодні наголошують, що готові вже зараз допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації. На вищому політичному рівні, на усіх форумах, міжнародних майданчиках саме зелене відновлення розглядається як головний інвестиційний кейс України”, – підкреслив він.  

Нагадаємо, у вересні 2022 року Кабінет міністрів затвердив "Порядок поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд", що утворились у зв’язку з пошкодженням внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або ліквідації їхніх наслідків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за два роки повномасштабної війни збитки для довкілля від російської агресії сягнули $63 мільярдів.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу