Що буде зі зруйнованими війною будинками: Кабмін затвердив порядок дій

Що буде зі зруйнованими війною будинками: Кабмін затвердив порядок дій

Катерина Бєлоусова

Уряд також доповнив перелік видів продукції, щодо яких буде здійснюватися державний ринковий нагляд

Кабінет Міністрів України на засіданні у вівторок, 27 вересня, затвердив "Порядок поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд", що утворились у зв’язку з пошкодженням внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або ліквідації їх наслідків.

Також Уряд опрацював низку інших енергетичних та екологічних питань, повідомляє “Енергетика під куполом” у Telegram.

“І громадяни, і бізнес, і місцева влада потребують правил поводження з відходами від руйнувань. Прийнятий Порядок, в якому прописаний алгоритм прийняття рішень ОМС з поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд, допоможе громадам якісно та швидко відновлювати свої території", – прокоментував Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, повідомляє Урядовий портал.

Проєкт постанови пропонує:

  • визначити поняття "відходи від руйнувань", класифікацію таких відходів, основні операції поводження з відходами від руйнувань та черговість їх проведення, а також основні положення щодо організації місць тимчасового зберігання відходів від руйнувань;
  • встановити Перелік компонентів відходів від руйнувань та можливі шляхи їх повторного використання у будівництві, промисловості будівельних матеріалів (виробництві будівельних виробів (продукції).

Також Кабмін передбачив можливість проведення засідань комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій в режимі відеоконференції. А також доповнив Положення про Державну службу геології та надр України нормою щодо здійснення Держгеонадрами розрахунку початкової ціни продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами.

Окрім того, Уряд доповнив перелік видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, а саме:

  • обігрівачами приміщень;
  • комбінованими обігрівачами;
  • комплектами з обігрівача приміщень;
  • регулятора температури та сонячної установки;
  • місцевими обігрівачами;
  • професійними холодильними шафами для зберігання;
  • вентиляційними установками для житлових приміщень; 
  • твердопаливними котлами;
  • комплектами з твердопаливного котла;
  • додаткових нагрівачів регуляторів температури і сонячних установок.

В повідомленні зазначили, що Кабмін також доповнив Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування. 

Окрім того, були внесені зміни до постанови КМУ, якими доповнено перелік підстав для затвердження фіксованих обсягів природного газу для виробників теплової енергії, які звернулись до Мінрегіону після 25.08.2022.

Нагадаємо, в Україні Уряд ухвалив розпорядження, яке покликане створити мережу зі 120 державних електрозарядних станцій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що Литва допоможе Україні у переробці зруйнованих війною будинків та інших відходів руйнації.

Читайте також
Шмигаль анонсував реформу уряду та скорочення кількості міністерств
Шмигаль анонсував реформу уряду та скорочення кількості міністерств

У 2022 році в Україні кількість міністерств планували скоротити до 12

Уряд визначив основні завдання у сфері захисту довкілля на 2024 рік
Уряд визначив основні завдання у сфері захисту довкілля на 2024 рік

У червні Міндовкілля має подати проєкту розпорядження Кабміну “Про затвердження плану заходів щодо створення національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів"

В Україні заборонили продаж бензину "Євро-3 та 4"
В Україні заборонили продаж бензину "Євро-3 та 4"

Заборону призупинили на початку повномасштабного вторгнення для подолання паливної кризи

Уряд затвердив низку енергоефективних норм
Уряд затвердив низку енергоефективних норм

Впроваджено додаткову можливість для пенсіонерів отримати 5 LED-ламп