В Україні під час війни запустили 660 МВт нових зелених потужностей  shutterstock

В Україні під час війни запустили 660 МВт нових зелених потужностей 

Катерина Бєлоусова

У 2023 році вітрові та сонячні електростанції згенерували 10% всієї енергії

В Україні протягом 2022-2023 воєнних років ввели в експлуатацію понад 660 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії.

У 2022 році запустили 312 МВт сонячних, вітрових біогазових потужностей, а також малих гідроелектростанцій, а у 2023 – 350 МВт, повідомляє Міністерство енергетики у Facebook.

"Для України розвиток чистої енергії є одним із ключових чинників забезпечення енергетичної незалежності та енергетичної безпеки, особливо в умовах російської воєнної агресії", – підкреслив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що через повномасштабне вторгнення Україна втратила 80% вітрових та 20% сонячних електростанцій. Попри це, частка ВДЕ в енергоміксі залишається значною – у 2023 році близько 10% електроенергії згенерували ВЕС та СЕС. З урахуванням потужностей великих ГЕС, частка низьковуглецевої енергії сягнула 20,3%, що більше ніж у довоєнний період.

"Ухвалена минулого року Енергетична стратегія України передбачає, що ми і надалі продовжуватимемо курс на виробництво чистої енергії. Вже у 2030 році частка ВДЕ має становити не менше 25% в енергетичному балансі, а до 2050 року Україна має досягти кліматичної нейтральності", – сказав Галущенко.

Він додав, що наразі  українська атомна галузь виробляє понад 55% електроенергії, зокрема у 2023 році АЕС виробили на 10% більше електроенергії, ніж прогнозувалося. Енергетична стратегія України передбачає будівництво 9 нових атомних блоків. Будівництво чотирьох, ймовірно, розпочнеться у 2024 році.

Нагадаємо, голова правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков розповів, що протягом повномасштабної війни в Україні ввели в експлуатацію три вітроелектростанції сумарною потужністю 228,5 МВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у травні 2023 року Кабінет міністрів схвалив Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка відображає цілі Європейського зеленого курсу та досягнення вуглецевої нейтральності енергосектору до 2050 року.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності