В Україні створено оперативний штаб для фіксації екопорушень: щоденний дайджест новин shutterstock

В Україні створено оперативний штаб для фіксації екопорушень: щоденний дайджест новин

Валентина Гембарська

Після перемоги у війні Україна виставить державі окупанту рахунок

Україна вже 7 день героїчно бореться з російськими загарбниками. Війна прямо чи опосередковано впливає на довкілля, рослинний та тваринний світ. Тож ЕкоПолітика зібрала для своїх читачів важливі новини екологічної тематики за середу, 2 березня. 

В Україні створено оперативний штаб для фіксації екопорушень у результаті вторгнення РФ

Про це повідомляє пресслужба Держекоінспекції.

Розпочав роботу оперативний штаб для фіксації, упорядкування інформації та формування єдиного реєстру збитків заподіяних довкіллю внаслідок вторгнення Російської Федерації на територію України.

До складу штабу увійшли фахівці Державної екологічної інспекції, представники Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Служби Безпеки України, органів прокуратури України, державних територіальних органів екології та природних ресурсів та Держлісагентства.

Мета робочої групи - сформувати перелік всіх порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища та притягнути агресора до відповідальності.

Через агресію РФ Херсонщина опинилася під загрозою екологічної катастрофи

Птахофабрика "Чорнобаївська" під Херсоном залишилась без можливості годувати птицю і вивозити готову продукцію. Це призведе до вимирання птиці і неможливості її утилізації, як і утилізації складських запасів яєць.

Як повідомляється на сайті UkrLandFarming, через постійні жорстокі обстріли з боку окупантів страждає мирне населення, руйнуються логістичні шляхи для забезпечення життєдіяльності населених пунктів і виробничих об'єктів. 3 млн курей фактично вмирають від голоду через неможливість постачання комбікорму для їх годування. Їх неможливо утилізувати, як неможливо і реалізувати готову продукцію, через ведення бойових дій агресором.

Окрім того, в подібній ситуації опинилась і Богодухівська птахофабрика та птахофабрика Охоче на Харківщині, що також входить до складу агрохолдингу "Авангард" (група компаній "Укрлендфармінг"). Окрім того, зараз знеструмлено найбільший в Європі інкубатор в м.Макарів Київської області.

Повітря над Чорнобилем закликали негайно закрити через ядерну загрозу 

Окупація російськими військами зони відчуження та атомної електростанції в Чорнобилі становить ядерну загрозу для Європи. Захід має закрити повітряний простір над Чорнобильською зоною для нейтралізації загрози.

Про це у коментарі УНІАН заявив екс-головнокомандувач Естонії, депутат Європарламенту Ріго Террас.

"Це важливе питання для всього світу, щоб повітря над Україною було захищене. Захід поки що не готовий відправити сили в Україну для закриття повітряного простору, зокрема над атомною електростанцією. Ми маємо вплинути на США, щоб це рішення було прийняте", — зазначив він.

"Екологія-Право-Людина" починає збір даних про злочини Росії проти природи України під час війни

Про це повідомили в самій благодійні організації на сторінці у Facebook.

Мова йде про: ситуацію в зоні ЧАЕС, забруднення довкілля внаслідок вибухів на об'єктах промисловості, пошкоджень об'єктів інфраструктури, забруднення повітря, вод та грунтового покриву токсичними речовинами, знищення екосистем природно-заповідних територій, природоохоронних територій міжнародного значення та ін.

Ризики, пов’язані із пошкодженням комунікацій, підприємств та інших об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, мають особливе значення, адже в умовах відсутності контролю та можливостей ліквідації їх негативних наслідків, потенційно збільшують масштаби негативного впливу з кожним днем.

Створюється база даних за такими параметрами: вплив, дата, координати, опис, наслідки, джерело, фото та відеоматеріали.

Просять надсилати інформацію на адресу k.polyanska@epl.org.ua

Координатор — еколог МБО "Екологія-Право-Людина" Катерина Полянська.

Через росіян в Україні голодують тварини у зоопарках

У деяких українських зоопарках ситуація поки що залишається важкою – туди вже тиждень просто неможливо доставити їжу.

Про це сказано у матеріалі УНІАН.

Складна ситуація склалася в зоопарках України, де через близькість бойових дій тварини не лише перебувають у небезпеці, а й можуть незабаром зіткнутися з нестачею харчування та тепла, адже вчасно робити постачання в умовах війни та зіпсованої інфраструктури часто дуже важко, інколи ж навіть просто неможливо.

Зокрема, найбільше від обстрілів страждають приватні зоопарки Києва та Харкова. У принципі, найбільш уразливими у кризових ситуаціях завжди бувають саме приватні заклади для тварин.

Так, на територію харківського "Фельдман Екопарк" перші снаряди потрапили ще першого дня війни 24 лютого, тоді загинули і були поранені деякі тварини. Крім того, повідомили в зоопарку, після обстрілу частину скляних вітрин на вольєрах приматів та дрібних хижаків було пошкоджено, і перелякані тварини почали вибігати з огорож.

"Мавп, дикобразів та єнотів вдалося повернути, але пара червоних вовків пішла з території "Фельдман Екопарк". Ми намагалися заманити їх на приманку, але тварини не дозволили наблизитися на достатню відстань для їх усиплення (80 м). Це тварини розміром з фокстер'єра, вони тримаються разом і не становлять жодної небезпеки для людини. Тварини налякані і мають велику мобільність. Швидше за все, будуть триматися поблизу сміттєвих контейнерів. Спіймати їх складно, оскільки вони налякані і, як зазначалося, дуже мобільні", – повідомили у зоопарку дві доби тому, а також закликали всіх, хто побачить тварин, схожих на лисиць, повідомляти про їхнє пересування співробітникам зоопарку у Фейсбуці чи Інстаграмі.

При цьому у зоопарку спростували інформацію, що з його території втекли тигри. Водночас співробітники випустили в лісову частину парку косуль, оленів та лосів, щоб забезпечити їм більшу свободу пересування та вберегти від пострілів.

У той же час директор "Фельдман Екопарк" Віталій Ільченко подякував усім співробітникам зоопарку за те, що навіть в умовах війни та постійних обстрілів, які обрушили на місто окупанти, вони продовжують виходити на роботу, щоб забезпечити тваринам настільки повноцінний догляд, наскільки це зараз можливо.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів