В Україні стартувала весняна висадка лісів shutterstock

В Україні стартувала весняна висадка лісів

Катерина Бєлоусова

В Україні планують створити максимально природні ліси

В Україні у Всесвітній день лісів 21 березня офіційно стартувала весняна кампанія з висадки лісів, в рамках якої планують висадити щонайменше 200 мільйонів сіянців.

Відновлювати ліси будуть і на деокупованих територіях, повідомляє міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у Facebook.

Він підкреслив, що висадка лісів відбувається в рамках програми президента України Володимира Зеленського "Зелена країна". Наразі висаджено майже 245,5 мільйона дерев, хоча план програми передбачав висадку 343 мільйонів, станом на весну 2023 року.

Як відомо, програма передбачає висадку 1 мільярда дерев до кінця 2025 року.

Стрілець наголосив, що наразі російська армія перетворила ліси на арену бойових дій. Так під окупацією знаходяться майже пів мільйона гектарів українського лісу, який потребуватиме відновлення.

ecopolitic.com.ua

“Ми прагнемо до сталого лісокористування. Наша мета – лісові масиви не плантаційного типу, а максимально наближені до природних”, – розповів міністр.

Він додав, що для захисту і відновлення лісів Міндовкілля спільно з екоспільнотою готує заборону використання інвазійних видів дерев при створенні лісів. 

“Закликаю кожного у цей день замислитися про те, як ліси стають на заваді агресору і допомагають українцям здобути Перемогу. Ці тисячі й мільйони гектарів випаленої землі – окрема плата за Незалежність, яку наш народ відстоює зі зброєю в руках. Пам'ятаймо про це й бережімо наші ліси!”, – сказав Стрілець.

Нагадаємо, у вівторок, 21 березня, у світі відзначаться Міжнародний або Всесвітній день лісів (World Forestry Day), який покликаний привернути увагу суспільства до важливості збереження лісів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів створили робочу групу, яка має скласти перелік інвазивних (чужорідних) видів дерев.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання