21 березня в Україні та світі відзначають День лісів shutterstock

21 березня в Україні та світі відзначають День лісів

Катерина Бєлоусова

Через російську агресію в Україні пошкоджена третина лісів країни

У вівторок, 21 березня, у світі відзначаться Міжнародний або Всесвітній день лісів (World Forestry Day), який покликаний привернути увагу суспільства до важливості збереження лісів.

Ліси відіграють одну з найважливіших ролей у боротьбі зі зміною клімату, адже є найбільшими поглиначами вуглецю та другим виробником кисню, після Світового океану.

Ліс – це не лише дерева, а складна екосистема, яка поєднує травʼянисті та деревині рослини, зокрема мертві, гриби, комах, ссавців та інших тварин. Ліси є домом для 80% усього біорізноманіття на суші. А зникнення дерев – основи лісів – призводить до загибелі цілої екосистеми.

Щороку у світі зникає понад 13 мільйонів гектарів лісів, що дорівнює розміру Англії. Ліси вирубують для збільшення площ сільськогосподарських земель, прокладки нових доріг та видобутку корисних копалин. Деревину використовують як сировину для виробництва паперу, меблів тощо. 

shutterstock

Окрім запланованих вирубок лісу, дерева знищують і так звані чорні лісоруби. Зазвичай вони обирають найкращі дерева в лісах.

До проблем лісів відносяться і штучність насаджень, адже посаджені людиною ліси переважно складаються з дерев конкретного виду та близького віку. Через це вони стають чутливими до хвороб, шкідників та можуть масово всихати. 

Також ліси стають жертвами зміни клімату, адже інтенсивність і кількість хвиль спеки збільшується, а кількість опадів – зменшується. Це посилює жаркі та сухі умови, які допомагають пожежам поширюватися швидше, горіти довше та лютувати інтенсивніше. Окрім того, через глобальне потепління сезон пожеж починається раніше. Наприклад, у 2021 році в ЄС згоріло більше півмільйона гектарів, що зробило цей сезон другим найгіршим сезоном лісових пожеж у блоці після 2017 року.

Shutterstock

Українські ліси страждають і від звички людей підпалювати суху рослинність, щоб “очистити” землю навесні та осінню. У пожежах гине все живе, зокрема тварини та мікроорганізми ґрунтів. З часом така земля стає непридатною для відновлення екосистем.

Через російську агресію в Україні майже 3 мільйони гектарів лісу, тобто майже третина всіх лісів країни, пошкоджена. Окрім того, 500 тисяч гектарів наразі окуповані, або знаходяться в зоні бойових дій.

ecopolitic.com.ua

Саме тому ліси потребують посиленої охорони. Для цього необхідно створювати нові обʼєкти природно-заповідного фонду, а також ощадливо використовувати природні ресурси. Зокрема віддавати папір та картон на переробку, щоб зберегти життя деревам. Так 100 кг макулатури рятує 1 дерево. 

Долучитися до збереження лісів може кожен. Для цього варто:

  • обирати цифрові версії документів, рахунків й виписок;
  • відмовлятися від друкованих чеків;
  • надавати перевагу електронним книгам та журналам; 
  • замість щоденника та стикерів користуйтеся замітками у смартфоні; 
  • сканувати, а не робити ксерокопії; 
  • використовувати обидві сторони аркуша під час друку;
  • не зривати квіти в лісах;
  • не ламати гілки для багаття та дотримуватися пожежної безпеки на природі;
  • обирати тканинні рушники замість серветок.

Варто зазначити, що український стартап Re-leaf запустив технологію виробництва паперу з опалого листя.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання