В Україні стартувала ініціатива “зеленого” відновлення на місцях facebook.com/plato.ua

В Україні стартувала ініціатива “зеленого” відновлення на місцях

Катерина Бєлоусова

Ініціатива покликана забезпечити при відновленні країни принцип “відбудоване має бути кращим, ніж втрачене”

В Україні стартувала ініціатива "”Зелене” відновлення: відбудова заради кращого майбутнього", яка пропонує розробку рекомендацій на секторальних та територіальних рівнях.

Її запустила робоча група Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, повідомляє Інформаційний центр “Зелене досьє”.

Експерти пропонують аналіз  положення урядового плану відбудови України, пропозиції та дослідження громадських організацій та експертів, рекомендації міжнародних партнерів. А також аналізуватимуть актуальну інформацію, зокрема, про перевагу новітніх сталих систем над старими в умовах війни.

Окрім того, їхні рекомендації та конкретні пропозиції щодо “зеленого” відновлення для різних секторів та територій будуть представлені галузевим міністерствам та регіональним структурам, поширені через соціальні мережі та медіа.

Актуальність ініціативи:

  • в Україні та ЄС розробляються програми відбудови України та механізми фінансування;
  • вкрай важливо закласти засади не відбудови минулого, а побудови майбутнього, на засадах сталого розвитку, без повторення помилок минулого, заради кращого майбутнього;
  • інтеграція принципів “зеленої” політики до цього процесу від самого його початку має стати наскрізним завданням для всіх задіяних структур і всього суспільства;
  • розробка рекомендацій та конкретних пропозицій щодо “зеленого відновлення” для різних галузей та територій – необхідний крок для належної відбудови України.

В матеріалі зазначили, що ініціатива покликана забезпечити при відновленні країни принцип “відбудоване має бути кращим, ніж втрачене”.

Розроблений аналітичний документ буде публічно презентований, доступний на сайті платформи та організацій-учасниць, поширюватиметься до регіональних і національних структур, відповідальних за повоєнне відновлення України. А принципи “зеленого” відновлення будуть враховуватися в планах відбудови України.

Ініціатива впроваджується в  рамках проєкту "Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства 2021-2023".

Нагадаємо, Євросоюз готовий надавати Україні експертну та практичну допомогу в оцінці завданої шкоди, в процесі післявоєнної відбудови та відновлення довкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що Литва допоможе Україні у переробці зруйнованих війною будинків та інших відходів руйнації.

Читайте також
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою
В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення

У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати
У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати

Для України 2024 рік – це початок кліматичного діалогу