В Україні розробили законопроєкт про створення ринку біометану shutterstock

В Україні розробили законопроєкт про створення ринку біометану

Олекса Франко

Біометан та водень можуть врятувати газотранспортну систему України, упевнені в Держенергоефективності

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з Міністерством енергетики та Біоенергетичною асоціацією України розробили законопроєкт щодо розвитку виробництва та споживання біометану.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Держенергоефективності на сторінці у Facebook. Таку ініціативу підтримали народні депутати, тож нині у Верховній Раді зареєстровано відповідний проєкт закону № 5464 від 5 травня 2021 року.

Мета документа — створення законодавчого підґрунтя для розвитку ринку біометану в Україні, налагодження його експорту в країни Європейського Союзу та заміщення природного газу під час виробництва електричної та теплової енергії.

Законопроєкт передбачає таке:

  • визначення поняття "біометан";
  • механізм верифікації біометану;
  • процедуру надання гарантії походження біометану;
  • реєстр виробництва та споживання біометану.

Наголошується, що ще один перспективний напрям, розвиток якого дасть можливість Україні стати менш енергозалежною та гідним енергетичним партнером ЄС, — це водень. Зокрема, потенціал виробництва водню з відновлюваних джерел енергії до 2035 року сягає 5,5 млрд нм3 у рік. Загальний потенціал — 337 млрд нм3. З огляду на це нині розробляють Стратегію розвитку водневої енергетики України до 2050 року.

Про потенціал та необхідні кроки для запровадження сфери виробництва біометану та водню в Україні розповів заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко під час свого виступу на Газовому форумі "Ukrainian Gas Open".

"Потенціал виробництва біометану в Україні — 8 млрд м3 у рік. Для порівняння це близько половини річного імпорту газу та 25% його загального споживання у рік", — пояснив Шафаренко.

Як зазначають у пресслужбі відомства, біометан — універсальне паливо, що може використовуватися для генерації електричної та теплової енергії, заміщення газу, як пальне для авто, а також для експорту в ЄС.

"У 2020 році Україна сплатила 7,5 млрд доларів за імпорт енергоресурсів: нафти, вугілля, природного газу. Це кошти, інвестовані в інші країни. Вони могли б залишитися в Україні та сприяти розвитку  потужностям на тих місцевих видах палива, які могли б замістити газ, зберегти газотранспортну систему й економічне становище  країни. Адже кожна гривня, вкладена у власну економіку, повертається 3 гривнями. Це робочі місця, поповнення бюджетів, розвиток економіки", — нагадав Шафаренко.

Він також звернув увагу, що виробництво біометану активно розвивається в ЄС, зокрема вже у 17 країнах. На кінець 2019 року налічувалося понад 700 біометанових потужностей в Європі.

Тим часом в Україні виробництва біометану немає. Нині встановлено 53 біогазові установки, які виробляють 224 млн м3 біогазу на рік. Вони потенційно могли б генерувати 135 млн м3 біометану на рік.

"Я впевнений, що розвиток сфери біометану та водню сприятиме економічному розвитку та енергетичній незалежності нашої країни!" — підсумував Шафаренко.

Нагадаємо, що в парламент подали законопроєкт №5464 "Про альтернативні види палива", що передбачає розвиток виробництва біометану.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха розповів, як біометан може замінити Україні природний газ.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року