Експерт розповів, як біометан може замінити Україні природний газ shutterstock

Експерт розповів, як біометан може замінити Україні природний газ

Романа Слісар

Потужні європейські енергокомпанії вже висловили зацікавленість у купівлі українського біометану

Георгій ГелетухаПотенційно виробництво біометану може покрити 25% газових потреб держави, а завдяки значним обсягам сировини і невисокій собіварості газу Україна може завоювати європейський ринок та стати одним з лідерів регіону у галузі біоенергетики.

Про це розповів голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, передає Енергореформа.

За його словами, попри широке обговорення перспектив виробництва зеленого водню, у цьому напрямку передбачається значна конкуренція.

"Такий же водень, наприклад, може виробляти північна Африка, і там значно більше сонця, а значить, цей водень буде значно, в рази, дешевшим. Так само країни з високим потенціалом вітру також вироблятимуть його дешевше", – розповів експерт, додавши що ситуація з біомасою в Україні протилежна.

"Ми лідери в Європі за обсягами біомаси, а за вартістю можемо запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану. Два найпоширеніших відновлюваних гази – це зелений водень і біометан. І якраз біометан зможе дуже успішно конкурувати з зеленим воднем, доповнювати його, і мати при цьому переваги", – зазначив Гелетуха.

На його переконання, попри досить високу вартість біометану – наразі вона становить 500-700 доларів за тисячу кубометрів, що орієнтовно удвічі вище вартості природного газу – є низка причин, які спонукають країну до виробництва саме цього виду газу.

"По-перше, на сьогодні вартість зеленого водню втричі вища, ніж біометану. Його оцінюють у доларах за кілограм, так от ця ціна складає приблизно 6-7 доларів за кілограм, і якщо перевести в порівнювані одиниці, то він дорожчий утричі. А зрівняються вони тоді, коли вартість зеленого водню буде десь 2 долари за кілограм. Цього за певними прогнозами можна буде досягти до 2050 року. Так що біометан, принаймні, не дорожчий за зелений водень", – пояснив експерт.

Він додав, що Україна може успішно конкурувати у виробництві біометану з будь-якими іншими країнами.

Ще одним аргументом на користь цього виду газу є те, що модернізації труб і обладнання не потрібно, тож можна почати транспортувати його практично без витрат на зміну газової інфраструктури.

Голова Біоенергетичної асоціації наголосив, що український потенціал біометану на рік становить 8 млрд кубометрів, а це 25% газу, який споживає вся країна.

"Половину потенційного обсягу можна виробляти з залишків рослинництва – годиться все: солома, стебла кукурудзи, соняшника. Біометан – це біогаз, з якого вилучають СО2. Сучасні технології, наприклад, дозволяють на сто відсотків працювати на соломі та виробляти біогаз і біометан. Цих відходів багато. І після переробки вони знову ж таки повернуться на поля – після того, як із соломи у біогазовому реакторі виділять біогаз", –зазначив експерт, додавши, що аграрії отримають подвійну вигоду, адже зароблятимуть на сировині, а потім отримуватимуть покращені органічні добрива.

Крім того, саме аграрні підприємства є найбільш імовірними інвесторами у цей напрямок. Саму вартість біогазових проектів оцінюють приблизно в 3 тис. євро на 1 кВт електричної потужності. Однак поки що розвивати напрямок складно – заважає неврегульоване законодавство, адже навіть самого терміну "біометан" у ньому немає.

"Як тільки у Європі почули, що ми щось говоримо про ринок біометану, до нас одразу звернулися дві потужні європейські енергокомпанії, зокрема німецька RWE, і сказали, що вже зацікавлені купувати наш біометан. Якщо ми серйозно зараз пройдемо цей шлях з законопроєктом, якщо дійсно побудуємо перший біометановий завод, і він продасть перші куби біометану закордон, буде біометановий бум, і ми матимемо чималий ринок у Європі", – наголосив Гелетуха.

"Так, декарбонізована енергія дорожча за традиційну, але в Європі великий попит на відновлювані гази. Вони є одним із компонентів Green Deal, а на своїй території європейські країни не встигнуть виробити стільки відновлюваних газів. Їх цікавить експорт з інших країн", – додав він.

"Біометан – це класична win-win ситуація. Грошей у держави не просимо, робочі місця створимо, попит на продукцію є, мережу завантажимо. І коли станемо багатші, зможемо цей біометан віддавати на внутрішній ринок", – резюмував експерт.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Верховну Раду України подали законопроєкт №5464 "Про альтернативні види палива", що передбачає розвиток виробництва біометану.

Читайте також
На Одещині завдяки зеленій енергетиці не застосовують графіки відключення світла
На Одещині завдяки зеленій енергетиці не застосовують графіки відключення світла

Водночас ремонтні роботи тривають, тому можливі обмеження у разі збільшення навантаження

Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Програма RES допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з інших програм

Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу
Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу

До кінця 2024 року потрібно реалізувати проєкти з виробництва біометану

Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію
Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Запуск механізму гарантій походження енергії дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни