В України прекрасні можливості для розвитку ринку біометану, — Гелетуха Інтерфакс-Україна

В України прекрасні можливості для розвитку ринку біометану, — Гелетуха

Олена Яценьо

Україна може забезпечити за допомогою бiометану 25% власних потреб у газі

Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха зазначив, що Україна як аграрна країна посідає вигідну позицію для виробництва біометану.

Про це він сказав під час круглого столу "Український біометан: як розпорядитися потенціалом біоенергетики", який відбувся 17 вересня в Києві.

Очікується, що український біометан може бути найдешевшим, відповідно, найбільш доступним для експорту, тож Україна зі своїми цінами посідає дуже конкурентну позицію.

За словами Гелетухи, загальні потужності біоенергетики в Україні — усього 111 МВт (для порівняння: у сонячної енергетики — 7,3 ГВт). Біогазовий потенціал країни тільки за використання відходів сільгоспвиробництва — 7,8 млрд кубометрів газу на рік, якщо додати до них харчові відходи — потенціал уже 9,5 млрд кубів.

Він також зазначив, що не бачить протиріч у тому, чи орієнтуватися на експорт чи на внутрішній ринок. Із використанням різних технологій (деревної маси, соломи тощо), уважає він, можливо одночасно й експортувати, і заміщувати.

"Ми можемо забезпечити за допомогою бiометану 25% власних потреб у газі. У Європі вже нині використовується 2,5 млрд кубометрів бiометану щорічно, потреби в ньому до 2030 року становитимуть 38 млрд кубів. Країнам ЄС доведеться цей газ купувати, а в нас для бiометану прекрасні можливості, Україна — найбільша аграрна країна в Європі, крім того, у нас розвинена газова магістральна мережа", — зазначив Гелетуха.

Нагадаємо, що голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха розповів в інтерв'ю ЕкоПолітиці, що Україні треба зробити, щоб не втрачати динаміки розвитку, а також про те, яка нині роль української біоенергетики в розвитку ВДЕ.

Як повідомлялося раніше, 9 вересня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 5464 про внесення змін до ЗУ "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану.

Також стало відомо, коли парламент може ухвалити законопроєкт у другому читанні.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року