В Україні почали розробляти Закон "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів" shutterstock

В Україні почали розробляти Закон "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів"

Без достовірних звітних даних про викиди парникових газів важко визначити прогрес в досягненні цілей Паризької кліматичної угоди та сталого розвитку

В Україні вже почали розробляти майбутній закон "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів".

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

"Розробка та дискусія щодо майбутнього Закону "Системи торгівлі квотами на викиди парникових газів" вже розпочалася. З огляду на те, що Україна декларує свою готовність в участі в "Європейському зеленому курсі" – робота над законопроєктом є одним із першочергових завдань. Крім того, Україна має виконувати свої зобов’язання, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, в тому числі за Директивою 2003/87/ЄС (щодо Системи тогівлі викидами)", — сказано в повідомленні.

Він підкреслив, що спільно з Міндовкілля, партнерами зі Світового банку, консультантами та експертами вдалося розобити низку підзаконних актів та наказів, що сформували нормативно-правову та методичну базу, завдяки якій можливий запуск системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ). Вона допоможе органам контролю отримати верифіковані дані щодо викидів на рівні підприємств.

"Без достовірних, точних, звітних даних про викиди парникових газів, важко оцінити та порівняти дані про викиди парникових газів, а також визначити прогрес в досягненні цілей Паризької кліматичної угоди та сталого розвитку. Крім того, функціонування системи МЗВ стане передумовою для запровадження в Україні дієвих ринкових та інших економічних інструментів регулювання викидів парникових газів, перш за все, Системи торгівлі квотами на викиди парникових газів", — написав Бондаренко.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що впровадження моніторингу викидів парникових газів є внеском України в Green Deal.

Читайте також
У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня
У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня

Прибуток від СТВ є джерелом фінансування зеленого переходу

В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році
В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році

У 2025 році в Україні мають запустити СТВ в пілотному режимі, а у 2026 – у повноцінному