В Україні планують вдвічі скоротити кількість міністерств shutterstock

В Україні планують вдвічі скоротити кількість міністерств

Катерина Бєлоусова

Майже у всіх відомствах і центральних органів виконавчої влади відбуваються скорочення штату, однак усе ще налічується близько 170 000 чиновників

В Україні планують оптимізувати Кабінет Міністрів, щоб скоротити кількість міністерств з 20 до 12, зокрема Міндовкілля та Мінагро, а центральних органів виконавчої влади – на 30%.

Трансформація має відбутися через необхідність економії та масову міграцію українців, повідомляє Mind.

До повномасштабного вторгнення росії на одного чиновника припадало близько 170 громадян. Утримання держслужбовців у колишньому обсязі стає непідйомним для бюджету, зокрема через “катастрофічний провал” митних і податкових надходжень. Наразі майже у всіх відомствах і центральних органів виконавчої влади відбуваються скорочення штату, однак усе ще налічується близько 170 000 чиновників.

"Поки ми досягли відправної точки, з якої готуємо рестарт державної служби в Україні", – сказала голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

Вона зазначила, що існує парадокс – дефіцит кваліфікованих кадрів за явної надмірності апарату, а держсектор залишають спеціалісти. Цю дилему слід вирішити до кінця 2022 року, щоб урахувати в держбюджеті наступного.

“Це лише рамка, яка може й буде неодноразово змінюватися. Зокрема, під тиском зовнішніх обставин і побажань партнерів по коаліції, якщо така сформується”, – йдеться в матеріалі.

Хоча повний перелік запропонованих змін поки не наводиться, передбачається, що Міністерство економіки, яке й зараз є одним із найвпливовіших у країні, ще більше зміцнить цей статус, змінивши назву на Міністерство економічного розвитку та інновацій.

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, що відтягувало на себе повноваження низки галузей, пропонується ліквідувати, а також обʼєднати Державну митну службу та Державну фіскальну/податкову службу, які є головними донорами бюджету.

“Це об'єднання здається логічним, але його реалізації заважатиме в тому числі неоднозначна передісторія. А саме існування Міністерства доходів та зборів (неформально – Мінздох), яке стало одним із символів зловживань в останні роки правління Віктора Януковича”, – зазначили в матеріалі.

В рамах трансформації Міндовкілля втратить суб'єктність і ввійде до Міністерства енергетики. Функції Міністерство аграрної політики та продовольства, яке було ліквідоване у 2019 році та відновлено у 2020, планують віддати Міністерству економічного розвитку та інновацій.

“Попри суттєву значимість агропромислового комплексу в економіці України (яка, втім, неминуче впаде через скорочення обсягів виробництва та особливо експорту), ліквідація профільного міністерства бачиться цілком логічною”, – зазначили в Mind.

Колишній міністр Мінагропрод Роман Лещенко не зміг скористатися другим шансом для міністерства та налагодити горизонтальні зв'язки з галуззю та колегами. Нинішній міністр Микола Сольський, будучи бізнес-партнером Андрія Богдана, ніколи не був і не має шансів стати своїм для влади. Призначенням на посаду він зобов'язаний лише обіцянці "врятувати посівну", на що був не здатний його попередник. Однак його статус у Кабміні доволі формальний, що не найкращим чином позначається на статусі людей, які погодилися увійти до його команди.

Ще однією причиною є суттєве скорочення фінансових ресурсів для державних дотацій агросектору. 

"Вже негласно донесли всім, що на дотації, зокрема фермерські, можна не розраховувати. Наявність міністерства, якому нема чого робити, але яке вимагає фінансування з бюджету, може викликати справедливі запитання в представників галузі", – сказав один з ідеологів реформи.

Нагадаємо, Кабмін призначив голову Держводагентства та його заступників.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабмін схвалив Концепцію про ринок “зелених” облігацій.

Читайте також
Підприємства, які займаються обробленням відходів, можуть опинитися поза законом
Підприємства, які займаються обробленням відходів, можуть опинитися поза законом

В Україні жоден сміттєвий полігон не отримав дозвіл на оброблення відходів

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець заробив більше мільйона за 2023 рік: дані з декларацій
Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець заробив більше мільйона за 2023 рік: дані з декларацій

В Україні завершилася кампанія подання електронних декларацій за 2023 рік

Шмигаль анонсував реформу уряду та скорочення кількості міністерств
Шмигаль анонсував реформу уряду та скорочення кількості міністерств

У 2022 році в Україні кількість міністерств планували скоротити до 12

Уряд визначив основні завдання у сфері захисту довкілля на 2024 рік
Уряд визначив основні завдання у сфері захисту довкілля на 2024 рік

У червні Міндовкілля має подати проєкту розпорядження Кабміну “Про затвердження плану заходів щодо створення національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів"