В Україні підприємствам ВДЕ загрожує банкрутство: запропоновано рішення shutterstock

В Україні підприємствам ВДЕ загрожує банкрутство: запропоновано рішення

Катерина Бєлоусова

Для порятунку діючої системи необхідно збільшити споживання шляхом експорту електроенергії до ЄС

В Україні близько 40% встановленої потужності ВДЕ окуповані, або постраждали в результаті бойових дій, а решта знаходяться на межі банкрутства.

Про це розповів інвестор в "зелену" енергетику Ігор Тинний, повідомляє ЕнергоБізнес.

Війна також спричинила падіння відпуску до мінімуму через профіцит та системні обмеження. 

Хоча безповоротно знищена незначна кількість обʼєктів, можливість виробляти і продавати енергію обмежена у більше ніж половини учасників ринку. 

Через виїзд понад 8 млн українців впало споживання електроенергії, що призвело до хронічного профіциту електроенергії. Також на час водопілля атомна електроенергія, теплова генерація та гідроенергія витіснили "зелену" енергію.

“У нас в енергосистемі діє "Система керування обмеженнями", коли диспетчер НЕК "Укренерго" бачить потенційний надлишок виробництва, він обмежу значну потужність ВДЕ. Тому, величезна кількість вітряків щоранку вимикаються і хоча вони мають можливість виробляти, тим не менше вони цього не роблять, адже немає споживання, а експорт у нас тимчасово призупинений. Компанії-оператори СЕС виробляють від 10% до 40% від можливого обсягу електроенергії”, – сказав Тинний.

Коли диспетчери вимикають "зелену" енергетику державна компанія "Укренерго" виписує акт, що вона примусово відімкнула станцію і зобов’язується виробнику компенсувати збитки. Проте в "Укренерго" немає грошей і це призводить до парадоксу: "Укренерго" виписує акт про те, що вони колись заплатять, але при цьому у виробника з ВДЕ одразу виникають податкові зобов’язання.

Окрім того Міністерство енергетики прийняло рішення обмежити виплати виробникам електроенергії із сонячних станцій – 15%, вітрових – 16%. Тобто від того невеликого виробітку заплатять лише невеличку частину, а на те що не виробили – випишуть акт, про те, що колись заплатять. Проте ПДВ треба сплачувати одразу. 

“Це просто технічно не можливо, всі сонячні станції стають банкрутами через такі умови”, – сказав він.

Він також зазначив, що за весь період війни Міненерго та регулятор не проводили жодних зустрічей та обговорень з учасниками ринку, які занепокоєні збереженням індустрії та робочих місць.

“Єдиний шанс порятунку діючої системи – це збільшення споживання в мережі, що можна зробити виключно шляхом експорту електроенергії з України. Ми вже пройшли етап технічної синхронізації з ЄС, на сьогодні ми проходимо етап комерційної синхронізації, на неї відводилося 1,5 роки, але її треба пройти в 10 разів швидше”, – додав Тинний.

Він пояснив, що якщо "зелена" генерація отримає можливість експорту, є сенс виходити з балансуючої групи "Гарантованого покупця" і продавати енергію на вільному ринку. 

Через війну галузь мусить також відмовитися від "зеленого" тарифу і пробувати продавати енергію на ринку, а після її закінчення – повернулися до гарантованих умов.

Також викликають занепокоєння ризики в організації торгівлі електроенергією, зокрема корупція в державних енергокомпаніях таких як "Енергоатом", "Центренерго". Це може заважати уряду впровадити продаж на експорт не за ринковими механізмами, а спробувати віддати цей напрям одній державній компанії, що протирічить правилам ENTSO-E, енергопакетам і інтересам України.

“Якщо запрацює ринковий механізм аукціонів з розподілу доступу до перетину й інвесторам буде гарантоване право повернутися до попередньої моделі підтримки після припинення військового стану, я особисто однією або двома компаніями спробую вийти на експорт”, – каже Тинний.

Якщо будуть запроваджені ринкові механізми на аукціонах, то виробник не може розраховувати, що він отримає експортну ціну в повному обсязі, бо на ліквідному аукціоні більшу частку від ціни на 1 МВт отримає "Укренерго", яке проводить цей аукціон. Однак це забезпечить збут.

“Де факто ми будемо отримувати ціну на рівні нашого ринку "на добу наперед", але нас ніхто не буде обмежувати у виробництві електроенергії”, – додав він.

Нагадаємо, агресія РФ поставила під загрозу плани України з декарбонізації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів про вплив війни на плани стосовно декарбонізації економіки та зелену енергетику.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності