На Луганщини війська рф спалили 26 тисяч гектар лісу: підраховано збитки shutterstock

На Луганщини війська рф спалили 26 тисяч гектар лісу: підраховано збитки

Катерина Бєлоусова

Суми збитків будуть ще зростати

На Луганщині внаслідок дій російських військ пожежі знищили 26 043 га лісу, що завдало довкіллю збитків на суму близько 98.7 млрд гривень.

Про це виданню ЕкоПолітика розповіла головна координаторка Оперативного штабу, народна депутатка України Олена Криворучкіна.

Вона зазначила, що таку суму розрахували спеціалісти Оперативного штабу по 13 випадкам пожеж. Вони проводили розрахунки на основі даних, отриманих за допомогою Європейської інформаційної системи про лісові пожежі (European Forest Fire Information System, EFFIS), Open Foris та NASA FIRMS. 

Криворучкіна зазначила, що суми збитків будуть ще зростати. 

"По багатьох зафіксованим випадкам, які містять ознаки екозлочинів, у експертів Оперативного штабу наразі немає можливості провести повноцінний огляд та відібрати необхідні проби та зразки, отримати документи або ж додаткові дані супутникових спостережень. В першу чергу це стосується окупованих територій та зон бойових дій", – зазначила Криворучкіна. 

Після деокупації цих територій робота щодо фіксації злочинів рф буде продовжуватися. 

“Для України дуже важливо максимально якісно провести збір даних, адже саме вони в подальшому стануть доказовою базою в міжнародних судових інстанціях, в рамках яких росію буде притягнуто до відповідальності за всі злочини" – додала вона.

Оперативний штаб функціонує з 1 березня 2022 року і веде роботу з фіксації, упорядкування інформації та формування єдиного реєстру збитків заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок вторгнення рф. До складу штабу входять представники екокомітету ВРУ, Комітету з питань транспорту та інфраструктури, РНБО України, Міндовкілля, СБУ, Спеціалізованої екологічної прокуратури та представників інших державних органів та громадянського суспільства.

Також при Штабі працює Робоча група, до складу якої наразі входять 73 національні та міжнародні експерти різних галузей.

Нагадаємо, станом на кінець травня, у Луганській області російські війська знищили понад 17 тисяч гектарів лісу, завдавши довкіллю збитків на суму 38,3 мільярда гривень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні за 4 місяці з початку повномасштабного вторгнення російські війська завдали землям та повітрю збитків на суму майже 254,3 млрд гривень, за розрахунки Оперативного штабу.

Читайте також
На Луганщині артобстріл коледжу в Лисичанську завдав шкоди на мільйони гривень
На Луганщині артобстріл коледжу в Лисичанську завдав шкоди на мільйони гривень

Коледж побудували у 19 столітті як Лисичанську штейгерську школу

На Луганщині стався викид азотної кислоти через авіаудар росіян. Фото
На Луганщині стався викид азотної кислоти через авіаудар росіян. Фото

Місцева влада попередила про загрозу для населення та дала вказівки

В селі на Луганщині вперше відбувся еко-фестиваль
В селі на Луганщині вперше відбувся еко-фестиваль

Такий фестиваль роблять вперше, але у планах організаторів провести подібні екологічні фестивалі і в інших селах Луганщини