В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт

В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт

Катерина Бєлоусова

Джипінг руйнує ландшафти та ґрунти, а також порушує середовища існування тварин та рослин

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт №11024 "Про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України", який передбачає заборону джипінгу на природоохоронних територіях та сувору відповідальність за це. У понеділок, 19 лютого, його зареєстрували у Верховній Раді.

Документ передбачає, що проїзд на транспорті дозволяється лише на дорогах, вулицях та приватних територіях, повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Як відомо, джипінгом називають перегони, ралі тощо на важкопрохідній техніці (авто, багі, квадроцикли). Такі розваги завдають значної шкоди природі, адже автівки руйнують ландшафти та ґрунти, що сприяє ерозії. Джипінг порушує середовища існування тварин та рослин і особливо негативно впливає на рідкісні та вразливі види.

Мельничук розповів, що законопроєкт визначає певні категорій осіб та транспортних засобів, яким дозволяється проїзд на заповідних територіях. 

Законопроєкт дозволяє проїзд транспортних засобів на заповідних землях для:

  • землекористувачів та землевласників, на земельних ділянках яких розташовані ці території та об’єкти;
  • посадових осіб спеціальних підрозділів центрального органу виконавчої влади та місцевих рад, що контролюють охорону довкілля, а також правоохоронних органів, аварійно-рятувальних служб, органів та закладів охорони здоров’я, військових частин під час виконання службових обов’язків;
  • громадських інспекторів з охорони довкілля;
  • працівників підприємств, установ та організацій, що здійснюють обслуговування об’єктів інфраструктури, які розташовані у межах цих територій та об’єктів;
  • місцевих жителів у межах господарських зон національних природних парків, регіональних ландшафтних парків та буферних зон і зон антропогенних ландшафтів біосферних заповідників, які використовуються ними для власних потреб;
  • відвідувачів установ природно-заповідного фонду, що рухаються автомобільними туристичними маршрутами.

Він додав, що документ також передбачає охорону грибного світу України та вводить категорії "мікологічний заказник" та "мікологічна памʼятка природи".

“Донині в нашому законодавстві є прогалини, які дозволяють поціновувачам джипінгу кататися по територіях природно-заповідного фонду”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Він пояснив, що наразі пряма заборона діє лише у зонах суворого заповідання, а проїзд автомобілів у господарських зонах та зонах стаціонарної рекреації дозволений. Через це заповідні зони систематично перетворюють на гоночні траси.

За словами Стрільця, законопроєкт розробляла команда Міндовкілля спільно з представниками екологічних громадських організацій з урахуванням міжнародного досвіду.

Нагадаємо, на Київщині джипери облаштували гоночні траси у заказниках "Козинський" та “Васильківські Карпати”. Джипи пошкодили третину ландшафтного заказника "Козинський", а у “Васильківських Карпатах” знищили всю популяцію червонокнижної рослини гронянки півмісяцевої.

Раніше ЕкоПолітика підготувала огляд трьох основних законодавчих завдань Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів на 2024 рік.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.