В Україні хочуть встановлювати “зелені” електростанції на покинутих шахтах

В Україні хочуть встановлювати “зелені” електростанції на покинутих шахтах

Катерина Бєлоусова

У 2023 році розроблять пілотний проєкт для Великомостівської шахти на Львівщині

Замміністра  енергетики Ярослав Демченков заявив, що на закритих вугільних шахтах, зокрема у Львівській, Донецькій та Луганській областях, можна створити кластери сталої енергетики.

Це прискорить трансформацію вугільних регіонів, створить нові якісні робочі місця, а також дозволить використовувати наявну інфраструктуру підприємств, повідомляє Міненерго у Facebook.

Це сталося під час консультацій на тему "Справедлива трансформація: можливості для Львівщини" в рамках проєкту "Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України". 

Демченков наголосив, що наразі більшість населених пунктів Донецької та Луганської областей, де здійснюється вуглевидобування, розташовані в зоні бойових дій, окуповані або заблоковані ворогом. Шахти в таких умовах не можуть повноцінно функціонувати,  і це створює нові екологічні ризики та соціально-економічні проблеми. Припинення роботи частини вуглевидобувних підприємств, за оцінкою Світового банку, означає сукупні збитки в розмірі понад $300 мільйонів.

Він додав, що Міненерго розробляє Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка визначає ключові напрямки і передбачає відновлення енергетичного сектору на принципах сталого розвитку і впровадження нових “зелених” технологій та стандартів.

Демченков підкреслив, що Україна потребує підтримки партнерів у фізичному закритті вугільних шахт та переорієнтації ТЕЦ та ТЕС, які працювали на вугіллі, на альтернативні сталі джерела. Також потрібна допомога у формуванні та реалізації політики поступової ліквідації вугільної галузі та справедливої трансформації.

"Ми маємо час сформувати Фонд справедливої трансформації вугільних регіонів України та забезпечити фінансові внески до нього для реалізації проєктів, зокрема із фізичного закриття вугільних шахт", – сказав він, додавши що Львівська область є вдалим майданчиком для реалізації ініціатив проєкту з підтримки регіонального розвитку.

Зазначається, що за підтримки уряду Німеччини у 2023 році розроблять пілотний План ліквідації Великомостівської шахти та підтримку його імплементації. Проєкт може стати  прикладом комплексного підходу до розвитку території. Він передбачає створення індустріального парку у Червонограді, заходи з підвищення енергоефективності та економічної диверсифікації.

Нагадаємо, місто Мирноград, що на Донеччині, з 2017 року виконало близько 25-30% запланованих енергетичних та кліматичних заходів, за попередніми підрахунками, в рамках ініціативи Єврокомісії “Угода мерів”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) закликали до швидкого переходу від вугільної генерації до альтернативних джерел енергії та розробили для урядів доступні та справедливі рекомендації.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел