Вугільне місто Донеччини реалізувало частину енергетичного та кліматичного плану ecoclubrivne.org

Вугільне місто Донеччини реалізувало частину енергетичного та кліматичного плану

Катерина Бєлоусова

Місто змогло модернізувати систему вуличного освітлення та провести термомодернізацію шкіл, садочків та лікарень

Місто Мирноград, що на Донеччині, з 2017 року виконало близько 25-30% запланованих енергетичних та кліматичних заходів, за попередніми підрахунками, в рамках ініціативи Єврокомісії “Угода мерів”.

Про шлях міста до енергоефективності та боротьби зі зміною клімату розповів начальника відділу з питань інноваційної політики та інвестиційної діяльності виконкому Мирноградської міськради Денис Томаза, повідомляє Екоклуб.

До “Угоди мерів” долучилися 311 громада, які після її підписання розробляють та впроваджують енергетичні та кліматичні плани розвитку (ПДСЕРК). Це допомагає їм скорочувати викиди парникових газів та підвищувати свою стійкість до кліматичних змін.

Томаза розповів, що шлях до енергоефективності та енергозбереження Мирноград розпочав у 2016 році. У 2017 році міська рада прийняла “План дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року”.

“Підписуючи Угоду, ми зобов’язалися до 2030 року зменшити викиди парникових газів в атмосферу. Щоб досягти цієї мети, розробили ПДСЕРК та визначили стратегічну мету щодо скорочення викидів щонайменше на 30% (а це 21,9 тис т/рік) від базового рівня 2012 року (72,9 тис т/рік)”, – сказав він. 

Реалізувати план місто почало після прийняття документу, а через 2 роки представили проміжний звіт, який показав, що вдалося втілити та досягти за цей час. Так місто змогло модернізувати систему вуличного освітлення та провести термомодернізацію шкіл, садочків та лікарень.

“На жаль, внаслідок повномасштабного вторгнення процес підготовки повного звіту дещо припинився. Тож лише зараз, у вересні, ми продовжили роботу”, – зазначив Томаза.

Він також підкреслив, що з 2017 року Мирноград також брав участь у проєкті GIZ “Енергоефективність у громадах”, де енергоменеджери переймали досвід німецьких партнерів у впровадженні та функціонуванні системи енергетичного менеджменту. Цей досвід вплинув на розвиток енергоефективності у місті.

“Зараз міський голова тісно співпрацює з енергоменеджером, оскільки це не лише допомагає економити бюджет міста, а й, звісно, робить його комфортним для жителів та гостей”, – розповів він.

Наразі у Мирнограді працюють над трансформацією вугільних регіонів, зокрема над переформатуванням промисловості в інші сфери економіки. 

“Також розробили окремий документ щодо трансформації вугільних регіонів, де визначили конкретні дії: озеленення вугільних териконів, рекультивацію відстійників”, – додав Томаза.

Для адаптації до зміни клімату міська влада планує реконструювати парки, озеленити місто та провести заходи з управління відходами та боротьбою зі стихійними сміттєзвалищами.

Зважаючи на досвід міста Мирноград, скажу, що Угода мерів – це корисний інструмент для українських муніципалітетів, – наголосив Томаза. – Для нашого міста ПДСЕРК важливий ще й тим, що допомагає у плануванні інших важливих проєктів: там зібрана вся необхідна інформація, яку використовуємо щодня у роботі.”

Нагадаємо, Бородянку, що на Київщині, планують відбудувати як одне з перших нових екологічних містечок, всі системи якого працюватимуть на сучасних енергоефективних технологіях.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні створять національну систему моніторингу енергоефективності.

Читайте також
Окупанти вивозять сміття з росії на звалища Донеччини
Окупанти вивозять сміття з росії на звалища Донеччини

Росіяни планують створити 2 нових звалища для сміття з Ростовської області

В лісах Донеччини нарахували незаконних вирубок на 3 мільйони гривень
В лісах Донеччини нарахували незаконних вирубок на 3 мільйони гривень

Екоінспектори закликали кожного українця не знищувати ліси

Названі колосальні збитки від російських обстрілів 4 підприємств на Донеччині
Названі колосальні збитки від російських обстрілів 4 підприємств на Донеччині

Збитки розраховані лише за засмічення земель на обстежених обʼєктах

У Маріуполі загорівся сміттєвий полігон: окупанти бездіють. Фото
У Маріуполі загорівся сміттєвий полігон: окупанти бездіють. Фото

Радник мера зазначив, що екологічні наслідки будуть жахливі