Швидка відмова від вугілля є ключем для стримання зміни клімату – МЕА shutterstock

Швидка відмова від вугілля є ключем для стримання зміни клімату – МЕА

Катерина Бєлоусова

Вугілля є єдиним найбільшим джерелом викидів CO2 в енергетиці і єдиним найбільшим джерелом виробництва електроенергії в світі

Фахівці Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) закликали до швидкого переходу від вугільної генерації до альтернативних джерел енергії та розробили для урядів доступні та справедливі рекомендації.

Адже викиди від існуючих вугільних активів самі по собі перекинуть світ за межу 1,5°C, йдеться в новому звіті МЕА, повідомляє IEA.

У звіті "Вугілля в умовах нульового чистого переходу: стратегії швидких, безпечних і орієнтованих на людей змін" зазначили, що світ повинен швидко діяти, щоб значно скоротити викиди СО2 від вугілля, щоб уникнути серйозних наслідків зміни клімату. Рекомендації МЕА враховують підтримку енергетичної безпеки та економічного зростання, а також вирішення соціальних наслідків.

Новий аналіз є частиною серії World Energy Outlook, показує, що переважна більшість нинішнього глобального споживання вугілля припадає на країни, які взяли на себе зобов’язання досягти кліматичної нейтральності. Однак світовий попит на вугілля не скорочувався, а залишався стабільним на рекордно високому рівні протягом останнього десятиліття. 

"Понад 95% світового споживання вугілля припадає на країни, які взяли на себе зобов’язання скоротити свої викиди до нуля, – сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль. – Незважаючи на те, що в політичних реакціях багатьох урядів на нинішню енергетичну кризу є обнадійливий імпульс до розширення використання “чистої” енергії, основною невирішеною проблемою є те, як впоратися з величезною кількістю існуючих вугільних активів у всьому світі". 

Він також додав, що вугілля є як єдиним найбільшим джерелом викидів CO2 в енергетиці, так і єдиним найбільшим джерелом виробництва електроенергії в усьому світі.

Звіт показав, що не існує єдиного підходу до скорочення викидів вугілля. Однак для країн з високою залежністю від такого палива перехід буде значно складнішим. Це стосується, зокрема, Індонезії, Монголії, Китая, В'єтнаму, Індії та Південної Африки. 

“Сьогодні в усьому світі налічується близько 9 000 вугільних електростанцій, що становить 2 185 гігават. Їхній віковий профіль значно варіюється залежно від регіону, від середнього понад 40 років у Сполучених Штатах до менше 15 років у країнах, що розвиваються, в Азії. Промислові об’єкти, що використовують вугілля, мають такий же довгий термін служби, і в цьому десятилітті мають бути прийняті інвестиційні рішення, які значною мірою сформують перспективи використання вугілля у важкій промисловості на десятиліття вперед”, – йдеться в матеріалі.

Автори пояснили, що перехід від вугілля ускладнюється відносно молодим віком вугільних електростанцій у більшій частині Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Ключовим рішенням для розблокування скорочення використання вугілля є розширення “зеленої” енергії.

Так у сценарії, за якого поточні національні кліматичні зобов’язання виконуються вчасно та в повному обсязі, виробництво існуючих глобальних електростанцій, що працюють на вугіллі, впаде приблизно на одну третину між 2021 та 2030 роками, причому 75% цього обсягу буде замінено сонячною та вітровою енергією.

В звіті також наголосили, що важливою умовою для скорочення викидів є припинення додавання в енергосистеми нових вугільних активів. Хоча схвалення нових вугільних проєктів різко сповільнилося за останнє десятиліття, існує ризик того, що сьогоднішня енергетична криза сприятиме їхньому розгортанню.

Сприятлива економіка для виробництва “чистої” електроенергії сама по собі буде недостатньою для забезпечення швидкого переходу від вугілля. Адже вугільні електростанції часто захищені від ринкової конкуренції, в одних випадках через те, що вони належать діючим комунальним підприємствам, в інших через те, що приватні власники захищені негнучкими угодами про купівлю електроенергії. 

Аналіз МЕА показав, що за межами Китаю, де недороге фінансування є нормою, середньозважена вартість капіталу власників і операторів вугільних станцій становить близько 7%. Рефінансування, спрямоване на зниження цього показника на 3%, прискорить момент, коли власники окуплять свої початкові інвестиції, розчистивши шлях до того, що одна третина світового вугільного парку буде виведена з експлуатації протягом десяти років.

“Міжнародна співпраця, державна фінансова підтримка та добре продумані підходи, які враховують потребу в переході, орієнтованому на людей, будуть важливими у відході від вугілля. Перехід до енергетики створить мільйони робочих місць у сфері “чистої” енергетики, хоча й не обов’язково в тих самих місцях, де вони втрачаються”, – зазначили в матеріалі.

Нагадаємо, Німеччина, Австрія, Франція та Нідерланди оголосили про плани збільшення вугільної генерації, якщо росія припинить постачання газу, що створить 30 млн тонн додаткових викидів СО2 у 2023 році.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині енергетична компанія RWE демонтувала одну з 8 вітротурбін парка Кейенберг, щоб розширити вугільний карʼєр Garzweiler (відкриту шахту).

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації