В Україні хочуть створити ринок сміття: в уряді над цим уже працюють shutterstock

В Україні хочуть створити ринок сміття: в уряді над цим уже працюють

Олекса Франко

Ключові принципи законопроєкту — запровадження ієрархії управління відходами та створення розширеної відповідальності виробника

В Україні мають намір створити ринок сміття. Зокрема, нині в Кабміні працюють над новим рамковим законом, щоб встановити цивілізовані правила поводження з відходами.

На тому, що українське законодавство має запровадити ієрархію управління відходами та модель розширеної відповідальності виробника, наголосив під час всеукраїнського форуму “Україна 30. Екологія” Руслан Стрілець, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

За словами посадовця, в Україні й досі діють правила, які затвердили ще 1998 року. Відтоді держава, по суті, не провела жодних змін, тоді як світ пішов далеко вперед.

“Тому першочергове завдання — затвердження нового рамкового закону, який започаткує нормальні ринкові правила, що забезпечать належне поводження з відходами, та допоможе Україні виконати зобов’язання в рамках імплементації 98-ої Директиви ЄС (рамкова директива Євросоюзу про відходи. — Ред.)”, — зазначив Стрілець.

Заступник очільника Міндовкілля навів такі щорічні цифри щодо утворення відходів в Україні:

  • близько 6 млн тонн побутового сміття;
  • сотні мільйонів тонн промислових відходів, що займають значну частину території та призводять до нераціонального використання земель;
  • близько 550 тис. тонн небезпечних відходів.

"Це та невидима загроза, про яку люди чують, але не бачать щодня. Водночас тільки одна акумуляторна батарея, яка потрапляє в річку, завдає шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості", — наголосив Стрілець.

За його словами, сьогодні з понад 200 ліцензіатів, які здійснюють операції з небезпечними відходами, фактично лише близько 30 мають установки, що реально готові спалювати відходи. Значна ж кількість недобросовісних суб’єктів тільки демпінгують ціни на ринку.

"Поки цей ринок буде в такому стані, ми не зможемо забезпечити реальну нормальну екологічно безпечну утилізацію відходів. Саме тому Міндовкілля зі стейкхолдерами адвокатує новий рамковий закон, який дасть змогу встановити цивілізовані правила", — зауважив урядовець

Ключові принципи законопроєкту:

  • запровадження ієрархії управління відходами, де найвищими ланками є запобігання їх утворенню та повторне використання;
  • створення розширеної відповідальності виробника.

Стрілець зазначив, що для зменшення кількості пластику не досить одного роздільного збору відходів. "У всіх європейських країнах вже багато років діє розширена відповідальність виробника. Це та модель, яка повинна бути запроваджена на території України", — вважає він.

Водночас запровадження такої системи дасть поштовх для розвитку сфери вторинної переробки, створення необхідної інфраструктури та, відповідно, нових робочих місць, додав заступник міністра захисту довкілля.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що бізнес в Україні анонсував крок до розв'язання проблеми накопичення відходів.

Також стало відомо дату ухвалення проєкту закону про управління відходами.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту