Бізнес в Україні анонсував крок до розв'язання проблеми накопичення відходів Моя Вінниця

Бізнес в Україні анонсував крок до розв'язання проблеми накопичення відходів

Олекса Франко

Щороку українці викидають на смітник близько 2,5 млн тонн паковання

Днями Американська торговельна палата в Україні презентувала план впровадження європейського механізму поводження з відходами, який допоможе в розв'язанні проблеми з накопиченням сміття.

Про це повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Голова Міндовкілля Роман Абрамовський заявив, що для розв'язання цієї проблеми в Україні запустять організацію розширеної відповідальності виробника.

"У багатьох країнах Євросоюзу для певних видів продукції організація розширеної відповідальності виробника запускалася на добровільно-волонтерських засадах. Приємно, що в Україні також, ще до ухвалення галузевого законодавства, буде створено таку організацію", – зазначив Абрамовський.

Зауважимо, що, за підрахунками експертів, щороку українці викидають на смітник близько 2,5 млн тонн паковання. Воно прямує на полігони та залишається там розкладатися десятки років. Уже сьогодні тільки офіційні полігони займають 4% території країни.

Бізнес же прогнозує, що із запуском системи розширеної відповідальності виробника за перші 5 років буде зібрано та перероблено 4,3 млн тонн паковання. Водночас на полігони не потрапить до 12 млн м кубометрів таких відходів. Окрім того, такий підхід дасть змогу створити до 20 тис. нових робочих місць.

Також міністр додав, що нині фактично завершується доопрацювання рамкового законопроєкту про управління відходами №2207-1д. Уже найближчим часом його внесуть до сесійної зали на друге читання.

Водночас потрібно ухвалити секторальні закони, зокрема про паковання та відходи паковання. Саме над цим документом сьогодні працює Міндовкілля спільно з Командою підтримки реформ при міністерстві та Американською торговельною палатою в Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, організацію розширеної відповідальності виробників створить виробник безалкогольних напоїв в Україні "Кока-Кола" та ще 10 відомих компаній.

Читайте також
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити

На утилізацію приймають лише живі дерева без декоративних прикрас

У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок
У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок

У 2022 році кияни здали на переробку 8,5 тисяч ялинок

У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі
У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі

Меблі розбирають на компоненти та сортують окремо пластик, метал, скло, текстиль, деревину