Через 80 років в Україні можуть повністю зникнути білки shutterstock

Через 80 років в Україні можуть повністю зникнути білки

Романа Слісар

На думку науковців, частково вид буде збережений лише в межах гірських територій

Впродовж наступних десятиліть глобальне потепління спричинить значне скорочення ареалу вивірки, а у випадку підвищення середньої температури на понад 2°С втрати можуть сягати близько 97%.

Про це йдеться у дослідженні українських вчених, передає Екологічна Платформа.

Як зазначається, науковці змоделювали кілька сценаріїв впливу кліматичних умов на цей вид тварин. Результати дослідження є актуальними на період до 2100 року для території Східної Європи.

Як повідомляється, якщо в найближчі 80 років глобальна температура у світі зросте на 1,5°C, в Україні вдасться зберегти лише 49% ареалу білок. Вчені зазначають, що це мінімальний і невідворотний вплив зміни клімату на поширення вивірки.

Якщо ж температура зросте на 1,8°C, втрати сягатимуть вже 57%.

Найбільш негативний сценарій передбачає зростання середньої температури більш ніж на 2°С. У цьому випадку науковці передбачають катастрофічне скорочення ареалу вивірки – втрати можуть сягати близько 97%.

На думку вчених, в цьому випадку популяція білок залишиться лише в окремих районах в межах гірських територій України.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в ООН б'ють на сполох через наближення кліматичної катастрофи. За даними організації, Земля наближається до екологічної катастрофи з огляду на безпрецедентний період екстремальних погодних умов і кліматичних катаклізмів, яким став 2020 рік.

За даними українських екологів, за останні 30 років температура в Україні зросла на 1,2 градуса Цельсія. Теплішати почало з 1991 року.

Також стало відомо, що через глобальне потепління в Україну з південних країн може перебратися малярія та інші інфекції.

Читайте також
Вчені прогнозують десятки мільйонів смертей через глобальне потепління
Вчені прогнозують десятки мільйонів смертей через глобальне потепління

Цей песимістичний прогноз також стосується й України

Мінус гауда та діжонська гірчиця: названі продукти, які зникнуть через зміну клімату
Мінус гауда та діжонська гірчиця: названі продукти, які зникнуть через зміну клімату

Традиційні страви можуть бути втрачені для кухонь багатьох країн – від Скандинавії, Франції та Нідерландів до Туреччини