Через глобальне потепління українцям загрожує малярія та інші інфекції

Через глобальне потепління українцям загрожує малярія та інші інфекції

Зараз неможливо спрогнозувати наслідки

Через глобальне потепління в Україні з південних країн може перебратися малярія та інші інфекції.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна. У Міністерстві захисту навколишнього середовища прогнозують, що хвороби південного регіону можуть перебратися в північні. Наприклад, енцефалітний кліщ.

"Слід очікувати і таких небажаних гостей, як малярія та інші інфекційні захворювання. Також зміни флори і фауни, які не притаманні нашій країні", — розповів глава Мінприроди Роман Абрамовський.

За його словами, зараз неможливо спрогнозувати, як це вплине на українців.

Малярія — смертельна хвороба, яку викликають найпростіші роду Plasmodium. Збудник потрапляє в організм людини через укус комара.

За останні 30 років температура в Україні зросла на 1,2 градуса Цельсія, пояснив міністр екології. Теплішати почало з 1991 року.

"Пилові бурі, посухи, посилення пожежної небезпеки. Град, шквали. Це пов'язано з тим, що змінюється клімат. При тому, що теплішає, то ще й відбуваються зміни по регіонах", — говорить Абрамовський.

Наприклад, у минулому році в Луганській області вирували масштабні лісові пожежі, в результаті яких загинуло 11 осіб. У західній частині України відбувся один з найбільших паводків за останні 60 років. Загальні збитки від повені оцінили в суму 3-4 млрд гривень.

Також в минулому році кияни зустрілися з незвичайним для регіону явищем — пиловою бурею. Тоді столицю і прилеглі населені пункти накрило пиловою хмарою. Синоптики назвали причиною недостатню кількість опадів.

Як повідомляла ЕкоПолітика, менш ніж за 20 років зміни клімату в Україні можуть призвести до нестачі питної води. 

Читайте також
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні