В США витратять $8 мільярдів на центри чистого водню shutterstock

В США витратять $8 мільярдів на центри чистого водню

Катерина Бєлоусова

Інвестиції у водневу технологію є основним компонентом плану президента Байдена щодо декарбонізації промислового сектору

Міністерство енергетики США (DOE) опублікувало повідомлення про наміри щодо фінансування регіональних центрів чистого водню (H2Hubs) на $8 мільярдів по всій країні.

H2Hubs створить мережі виробників водню, споживачів та локальної сполучної інфраструктури, щоб прискорити використання водню як чистого енергоносія, повідомляє DOE.

В матеріалі зазначили, що виробництво, переробка, доставка, зберігання та кінцеве використання чистого водню, включаючи інноваційне використання в промисловому секторі, має вирішальне значення для досягнення мети президента Байдена щодо 100% чистої електричної мережі до 2035 року та нульових викидів вуглецю до 2050 року. 

"Воднева енергетика здатна скоротити викиди з багатьох вуглецевих секторів і відкрити світ економічних можливостей для очищення енергетичних підприємств і працівників по всій країні", – сказала  міністрка енергетики США Дженніфер М. Гранхольм. 

Інвестиції у водневу технологію є основним компонентом плану президента Байдена щодо декарбонізації промислового сектору, на який припадає третина внутрішніх викидів вуглецю.  

Воднева енергетика має потенціал для декарбонізації багатьох секторів, зокрема важкого транспорту і виробництво сталі, а також створення високооплачуваних робочих місць і прокладення шляху до мережі, що живиться від чистих енергетичних ресурсів. 

Сьогодні США виробляють близько 10 мільйонів метричних тонн водню на рік, а у всьому світі виробляється близько 90 мільйонів тонн.

“Хоча більша частина водню, надходить із природного газу шляхом парового риформінгу метану, технологія електролізу, яка використовує електроенергію для виробництва водню з води, є новим шляхом з десятками установок по всій країні”, – йдеться в матеріалі.

Ця технологія може виробляти водень, використовуючи чисту електроенергію з сонячної, вітрової та ядерної енергії. 

Вибір регіональних H2Hubs буде враховувати такі фактори, як екологічна справедливість, залучення громади, розміщення на основі згоди, справедливість та розвиток робочої сили.  

Проєкт H2Hubs підтримає поточну ініціативу DOE, для об’єднання зацікавлених сторін, щоб допомогти знизити вартість передового виробництва, транспортування, зберігання та використання водню в кількох секторах економіки.

Нагадаємо, США посилює глибоку декарбонізацію економіки проєктами на $3,5 млрд.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі сталеливарна промисловість позбудеться третини викидів.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон