США посилює глибоку декарбонізацію економіки проєктами на $3,5 млрд shutterstock

США посилює глибоку декарбонізацію економіки проєктами на $3,5 млрд

Катерина Бєлоусова

До середини століття CDR потрібно буде розгорнути в гігатонному масштабі, що еквівалентно річним викидам з парку легких транспортних засобів США

Міністерство енергетики США (DOE) витратить $3,5 мільярда на фінансування чотирьох великомасштабних регіональних центрів прямого захоплення вуглецю з повітря та його зберігання (CDR), щоб масштабувати зусилля по глибокій декарбонізації економіки.

Це допоможе подолати наслідки зміни клімату, створити робочі місця, залучити громади та підтримати екологічну справедливість, повідомляє Міністерство енергетики США.

"Останній кліматичний звіт ООН чітко продемонстрував, що видалення застарілого вуглецевого забруднення з повітря шляхом прямого захоплення з повітря та його безпечного зберігання є важливою зброєю в нашій боротьбі з кліматичною кризою", – сказала міністрка енергетики США Дженніфер Гранхольм.

Вона також додала, що закон президента Байдена про двопартійну інфраструктуру фінансує нові технології, які не лише зроблять безвуглецеве майбутнє реальністю, але й допоможуть позиціювати США як лідера з нульовим показником.  

В матеріалі пояснили, що пряме захоплення з повітря – це процес, який відокремлює CO2 від навколишнього повітря, який потім постійно зберігається глибоко під землею або використовується в довговічних продуктах, таких як бетон, що запобігає його викиду назад в атмосферу. 

Це відрізняється від систем уловлювання вуглецю на промислових об’єктах і електростанціях, які в першу чергу запобігають додаткових викидів у повітря. 

До середини століття CDR потрібно буде розгорнути в гігатонному масштабі. Такий обʼєм еквівалентен річним викидам з парку легких транспортних засобів США.

Кожен із проєктів програми буде доставляти та зберігати, або використовувати вилучений з атмосфери вуглець. Хаби матимуть можливість вловлювати, а потім постійно зберігати щонайменше один мільйон метричних тонн CO2 з атмосфери на рік, або з одного блоку, або з кількох взаємопов’язаних одиниць. 

“При розробці та розгортанні чотирьох регіональних центрів Міністерство охорони здоров’я також зосереджуватиме увагу на екологічній справедливості, залученні громади, розміщенні на основі згоди, розвитку справедливості та робочої сили, а також внутрішніх ланцюгах постачання та виробництва”, – зазначили у матеріалі. 

Окрім того, управління викопною енергією та вуглецю DOE фінансує дослідження, розробку, демонстрацію та впровадження проєктів, пріорітетні з яких включають уловлювання вуглецю з точкового джерела, перетворення вуглекислого газу, видалення вуглекислого газу, надійне зберігання та транспортування вуглецю, виробництво водню з управлінням вуглецем, скорочення викидів метану та видобуток найважливіших корисних копалин.

Нагадаємо, у США протестують передові технології для екологізації урядових будівель.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, вченні підтвердили прямий зв’язок між аномальними зливами та діяльністю людини.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року