В США витратять $47 мільйонів на здешевлення "зеленого" водню

В США витратять $47 мільйонів на здешевлення "зеленого" водню

Катерина Бєлоусова

США прагне досягти 100% “чистої” електричної мережі до 2035 року та економіки з нульовими викидами до 2050 року

Адміністрація президента США Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс оголосила про виділення $47 мільйонів на розробку доступних технологій “зеленого” водню.

Програма RD&D сприятиме зниженню вартість Н2 до $1 за кг протягом 10 років, повідомляє Міністерство енергетики США.

В повідомленні підкреслили, що проєкти RD&D дозволять скоротити витрати, покращити водневу інфраструктуру та продуктивність водневих паливних елементів. Це прискорить використання “зеленого” водню в багатьох секторах, посилюючи енергетичну безпеку. А також підтримає амбітні цілі президента Байдена щодо 100% “чистої” електричної мережі до 2035 року та економіки з нульовими викидами до 2050 року.  

"Це фінансування сприятиме передовим дослідженням і знизить витрати на технології, щоб допомогти повністю розкрити потенціал чистої водневої енергії, забезпечуючи ще один цінний ресурс для боротьби з кліматичною кризою, створюючи економічні можливості для громад по всій країні", – сказала міністрка енергетики США Дженніфер М. Гранхольм. 

В пресслужбі наголосили, що відновлювальний водень відіграватиме в майбутньому важливу роль у скороченні викидів у секторах економіки, які найважче декарбонізувати, зокрема у промисловості, хімічній галузі та важкому транспорті.

“Зменшення викидів у цих секторах буде особливо корисним для неблагополучних громад, які в минулому непропорційно постраждали від місцевого забруднення повітря. Попри те, що водневі технології пройшли довгий шлях за останні кілька років, необхідно вирішити витрати та інші проблеми, пов’язані з впровадженням у масштабах, щоб "чистий" водень міг повністю реалізувати свій потенціал”, – підкреслили автори.

Зазначається, що фінансування доступне для науково-дослідних робіт ключових технологій доставки та зберігання водню, а також доступних і довговічних технологій паливних елементів. Проєкти досліджень і розробок паливних елементів будуть зосереджені, зокрема, на застосуванні для важких вантажівок, щоб зменшити викиди вуглецю та усунути викиди з вихлопної труби, які шкідливі для місцевої якості повітря. 

В повідомленні наголосили, що термін реалізації проєктів сягатиме 2-4 років. Для участі в програмі необхідно подати концептуальні документи до 24 лютого 2023 року, а повні заявки – до 28 квітня.  

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс оголосила про виділення $3,7 мільярда на започаткування американської індустрії видалення вуглекислого газу з атмосфери.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, В США 7 штатів створили Водневу коаліцію Середнього Заходу, яка прагне виробляти та використовувати H2 для кількох цілей декарбонізації, зокрема для вантажівок, вантажних суден і поромів Великих озер.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон