В РГК пояснили, чому біометан залишається “привабливим” навіть під час війни shutterstock

В РГК пояснили, чому біометан залишається “привабливим” навіть під час війни

Катерина Бєлоусова

Біометан не відрізняється від природного газу для споживачів, адже є аналогом по хімічній формулі та якості

Україна, навіть під час війни, має значний інтерес у розвитку ринку біометану, адже він сприяє енергонезалежності, бо зменшують потребу в природному газі. 

Також біометан можна буде продавати за кордоном, заявив керівник напрямку декарбонізації Регіональної газової компанії (РГК) Ігор Гоцик, повідомляє Енергореформа.

В РГК очікують, що перше промислове закачування біометану до газорозподільних мереж почнеться вже менше ніж за пів року, в рамах першого контракту з виробником біометану "Галс Агро" у Чернігівській області Його потужність приблизно 3 млн куб. м біометану на рік, що забезпечить близько 1500 сімей протягом року.

Гоцик зазначив, що з початком повномасштабного вторгнення в РГК поставили на паузу біометанові проєкти. Однак через деякий час до компанії почали звертатися власники як нових об’єктів, так і тих, з якими вже тривала співпраця. 

“Хоча загалом по ринку у всіх ситуація різна, адже є питання щодо фінансування та інвестицій, планів з розвитку та безпекової ситуації. Виробником біометану може стати будь-який біогазовий завод. Фактично, біометан – це ступінь очищення біогазу”, – сказав він.

Сама технологія виробництва біометану одночасно і проста, і складна: зібрали ресурс, завантажили в метантенки (спеціальні резервуари) та при певній температурі додали бактерії. Але відхилення температури більше ніж на 0,5℃ руйнує процес, бактерії гинуть.

“Наразі фіналізується нормативна база і найближчим часом має запрацювати механізм гарантій походження біометану та реєстр виробників”, – йдеться в матеріалі.

Економічно вигідніше будувати більші заводи, адже це пришвидшить окупність швидша, а вартість будівництва 1 МВт потужності знизиться. За розрахунками Біоенергетичної асоціації України, будівництво заводу на 10 млн куб. м біометану на рік коштує €12-15 млн.

Біометан можна буде продавати в Європі за принципом "віртуальної поставки". Тобто продаж сертифіката проходження в ЄС означатиме, що місцевий покупець зможе використовувати аналогічний обʼєм природного газу на який має “зелений” сертифікат. 

Наразі в Україні налічується до 100 виробників біогазу, які використовують цей ресурс для генерації електричної та теплової енергії. Виробництво біометану для них є логічним завершенням циклу виробництва біогазу.

Якщо з біогазу виробляти електроенергію, то втрачається 30-40% енергії за рахунок ККД когенераційної установки. А для біометану втрати обсягів на очищенні біогазу не перевищують 10%.

Електроенергія, яку біогазові заводи виробляють зараз, продається за “зеленим” тарифом. Але в умовах війни "ГарПок" оплачує лише частину її вартості, а сама модель обмежена 2029 роком. 

Це стимулює власників заводів додавати біометан до свого портфеля, або будувати виробництво лише під біометан. Якщо виробник перебуває в регіоні присутності операторів ГРМ, що працюють під брендом РГК, де є газифікація хоча б у найближчій місцевості, таке підприємство може виробляти біометан і закачувати його в мережі.

Виробник або потенційний інвестор може звернутись за єдиною електронною адресою (biomethane@rgc.ua) та отримати консультацію про те, як приєднати завод, який вже існує або будівництво якого планують.

“Ми працюємо з інвесторами, які, умовно, розглядають 3-5 населених пунктів як потенційних споживачів біометану. Ми даємо їм картину, де буде яке споживання, щоб вони могли планувати потужність заводу”, – сказав Гоцик.

Всі проєкти в РГК опрацьовують індивідуально, адже кожен з них унікальний з точки зору мереж, споживання і технічного рішення для підключення. Після укладення договору на проєктування та будівництво фахівці супроводжують клієнта аж до пуску газу.

Ця послуга надається за принципом "єдиного вікна".

У розташуванні виробництва оптимальним є баланс – якщо є і велике споживання, і сировина поряд. Адже 20 км для логістики сировини є не значною відстанню, але для будівництва мереж це суттєво.

“Ми маємо прямий зв’язок із найкращими виробниками обладнання, які працюють на ринку біометану понад 15 років. Серед них – Pietro Fiorentini, Emerson, Mesura. Загалом у нашому портфелі 156 прямих договорів”, – зазначив експерт.

Це дозволяє використовувати напрацювання, до яких європейські країни йшли впродовж 10-15 років. Розвиток ринку біометану за сучасними стандартами буде серйозною конкурентною перевагою України.

Будівництво мереж не потребує багато часу. Найбільше стримує постачання обладнання і технологій для самих заводів. За мирних умов поставки тривали від 6 до 9 місяців, зараз може бути довше. Але за проєктами, де підписані договори, обладнання вже їде в Україну.

В ГРМ немає окремого тарифу на закачування. Виробники біометану повинні лише профінансувати будівництво зовнішніх і внутрішніх газових мереж. Оператори ГРМ надають доступ до потужності, технічні умови і надалі будуть приймати біометан. РГК як виробничо-технологічна компанія обслуговуватиме об’єкти та надає послуги "післяпродажного обслуговування".

“Питання тарифу на закачування дискусійне. За загальною практикою оператори ГРМ не отримують додаткових коштів від виробників біометану, бо за потужність сплачують споживачі в рамках тарифу на розподіл. Але можуть бути певні стимулюючі умови для операторів ГРМ для обслуговування нових приєднань”, – зазначив Гоцик.

Вимоги до обладнання та якості біометану

Виробнику біогазу треба встановити обладнання для очищення біогазу до якості біометану (це так званий апгрейд біогазу) і ввести його в експлуатацію. По суті це система фільтрів, які очищують біогаз від CO2 та інших елементів, або знижують їхню концентрацію, щоб якість біометану відповідала вимогам законодавства.

На виході із системи очищування встановлюється:

  • хроматограф – для контролю якості;
  • телеметрія – для дистанційної передачі даних;
  • вузол обліку газу – для вимірювання обсягів біометану;
  • триходовий клапан – щоб біометан невідповідної якості повертати назад до системи очищування;
  • відсікаючий клапан – щоб оператор ГРМ міг відключити виробника у разі невідповідності якості або аварійної ситуації.

Для підключення до мережі виробник має профінансувати будівництво газових мереж.

В матеріалі зазначили, що в Україні має бути прийнятий стандарт щодо підключення. Це важливо з точки зору синхронізації українського законодавства з ЄС, а по-друге – надалі заводи, які планують будуватися, матимуть чітку законодавчу базу і нормативні орієнтири.

Для споживачів біометан не відрізняється від природного газу. Це його аналог по хімічній формулі і якості, видобутий не з родовища, а із відходів агровиробництва, переробної або харчової промисловості.

“Вміст кисню в біогазі не має перевищувати 1%. Це саме та концентрація, на яку і розраховані газорозподільні мережі. Аналогічні вимоги наразі на етапі прийняття у регулятора. Цього більш ніж достатньо, аби ринок біометану запрацював”, – сказав Гоцик.

Вимоги до якості біометану містяться у технічних умовах приєднання до газорозподільних мереж, які наразі публікуються на сайтах операторів ГРМ під брендом РГК. 

Оператор ГРМ контролюватиме фізико-хімічні показники біометану в онлайн режимі за допомогою хроматографа та телеметрії. Якщо біометан йтиме неналежної якості, його подачу зупинить автоматика.

Також періодично будуть відбиратися проби біометану для незалежного контролю у спеціальній лабораторії.

Послуги з підключення до газових мереж доступні у всіх регіонах, де працюють оператори ГРМ під брендом РГК. Обсяги біометану, які вони можуть приймати, обмежені виключно технічною спроможністю мереж.

Якщо мережа спроможна приймати, наприклад, 1000 кубів біометану на годину і поряд є достатня кількість споживачів, то ліміту немає. Біометан просто буде заміщувати природний газ.

Гоцик пояснив, що споживання природного газу влітку та взимку відрізняється у 8-10 разів. Це може змусити оператора ГРМ ввести обмеження на обсяг прийнятого в мережу біометану. Це є вузьким місцем, адже біометанові заводи працюють рівним графіком і "прикручувати" потужність влітку у них можливості немає – вони можуть або працювати, або ні. 

В РГК намагаються прораховувати підключення таким чином, щоб завод міг працювати рівним графіком та закачувати біометан у мережі. Влітку та взимку можуть бути різні режими роботи заводу та обсяги виробництва біометану за умови виробництва електроенергії. Це і прораховується на етапі проєктування підключення.

Технічно система розрахована так, що є постійний тиск та обсяг газу, який надходить із магістральних мереж. Частину його можна замістити, але повністю перейти на біометан складно і ризиковано.

Власникам заводів радять наперед прораховувати можливе збільшення їхньої потужності. Тому, що якщо прокласти газопровід, який, умовно, приймає 100 кубометрів біометану на годину, а завод з часом "доросте" до 500 чи 1000 кубометрів, то будуть потрібні зовсім інші діаметри мереж, тиск, інше метрологічне обладнання, хроматографи, регулятори.

Нагадаємо, в Україні уряд ухвалив проєкт постанови Кабінету Міністрів "Про Порядок функціонування реєстру біометану", що дозволить запустити ринок біометану.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, за 1 гривню надаватимуть послуги з виготовлення технічних умов, погодження проєкту і фізичне приєднання виробників біометану до газорозподільних мереж.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року