Ще один крок до євроінтеграції: в Україні запровадять реєстр біометану shutterstock

Ще один крок до євроінтеграції: в Україні запровадять реєстр біометану

Катерина Бєлоусова

Створення та функціонування реєстру має відбутися у 6-місячний термін

В Україні уряд ухвалив проєкт постанови "Про Порядок функціонування реєстру біометану", що дозволить запустити ринок біометану.

Таке рішення є ще одним кроком до повноцінної інтеграції України до ЄС та подолання залежності від імпортних енергоносіїв і розвиток сталої енергетики, повідомляє Держенергоефективності у Facebook.

Порядок розробляли в Держенергоефективності спільно з Міненерго на виконання Закону України від 21.10.2021 №1820 щодо розвитку ринку біометану в Україні. Держенергоефективності є відповідальним за ведення Реєстру біометану та видачу гарантій походження і сертифікатів походження біометану.

У схваленому 22 липня порядку також враховано європейські практики функціонування таких реєстрів біометану.

Реєстр працюватиме відповідно до вимог Порядку, в якому визначено процедури:

  • створення реєстру біометану, його функціональних можливостей, термінів та порядку подання до нього інформації;
  • створення облікового запису користувачів Реєстру біометану;
  • видача, передача, розподіл та скасування гарантій походження біометану;
  • видача сертифікатів походження біометану;
  • проведення аудиту виробництва біометану.

Важливим є те, що для виробника біометану для створення облікового запису в Реєстрі обов’язковим є проведення аудиту об’єкта виробництва біометану. А аудитор має бути сертифікований за добровільною системою сертифікації сталого біопалива, визнаною Єврокомісією.

В матеріалі пояснили, що реєстр гарантій походження біометану буде частиною Єдиної платформи реєстрів гарантій походження енергії в Україні, яку розробляє Держенергоефективності з Міненерго.

“У цілому запуск реєстру забезпечить можливість верифікувати та надавати виробникам гарантії походження на біометан, поданий в газотранспортну систему. Це необхідна складова майбутнього ринку виробництва і використання біометану в Україні для заміщення газу, а також продажу біометану в країни ЄС”, – прокоментував голова Держенергоефективності Валерій Безус.

В Міненерго зазначили, що створення реєстру дозволить запустити ринок біометану. Виробники зможуть отримати допуск до газотранспортної та газорозподільних систем, а гарантії та сертифікати походження засвідчуватимуть, з якої сировини його виготовлено, та обсяг, поданий до ГТС. Доступ до ГТС полегшить транспортування біометану до генеруючих потужностей, а також забезпечить часткове заміщення природного газу.

"Запровадження реєстру біометану – це перший крок для створення ринку біометану, доступ до якого матимуть як вітчизняні, так і іноземні інвестори. Цей ринок має значний потенціал для розвитку: за останні 5 років кількість біогазових установок в Україні збільшилась втричі – з 21 до 60. Виробництво біогазу зросло з 45 млн куб. м до 267 млн куб.м, з яких потенціал біометану – 160 млн куб.м.", – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

Держенергоефективності має у 6-місячний термін забезпечити створення та функціонування реєстру.

Нагадаємо, НКРЕКП схвалила зміни до Кодексів газотранспортної та газорозподільних систем, що дозволить постачання біометану в мережі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні вперше завод з виробництва біометану "Галс Агро", що на Чернігівщині, приєднався до газорозподільних мереж РГК.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року