Виробники біометану за 1 грн зможуть приєднатися до газових мереж shutterstock

Виробники біометану за 1 грн зможуть приєднатися до газових мереж

Катерина Бєлоусова

Приєднання до газорозподільних мереж зменшує витрати замовників на встановлення додаткового обладнання

В Україні газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, за 1 гривню надаватимуть послуги з виготовлення технічних умов, погодження проєкту і фізичне приєднання виробників біометану до газорозподільних мереж.

Виробники мають профінансувати будівництво зовнішніх та внутрішніх газових мереж та обладнання, повідомляє РГК.

Україна наразі стоїть на порозі створення і запуску власного ринку біометану. Відповідний закон було прийнято наприкінці 2021 року і наразі вже з’являються перші проєкти із виробництва біометану та його закачування у газові мережі.

В матеріалі зазначили, що газорозподільні мережі є найбільш прийнятними та перспективними для приєднання біометанових заводів, адже найбільш розгалужені по території України і мають співставний тиск роботи системи із виробниками біометану, що не потребує встановлення додаткового обладнання.

"Ця наша постійна пропозиція і внесок газорозподільної галузі у розбудову енергонезалежності країни, – сказав Сергій Бондар, технічний директор РГК. – Ми максимально спростили підключення біометанових заводів до газорозподільних мереж. Типові технічні вимоги до підключень оприлюднені на сайтах газорозподільних компаній".

Оператори ГРМ готуються до прийняття перших обсягів біометану, маючи технічну експертизу для забезпечення стабільної роботи газової мережі враховуючи виклики сьогодення. Все ще розробляється реєстр біометану та має бути затверджений Технічний регламент природного газу із вимогами до якості.

В Україні багато сільськогосподарських підприємств, які мають потенціал для виробництва біометану. Так, за даними Оператора ГТС, є 26 компаній, які розглядають інтеграцію власних виробничих потужностей до газових мереж. Найбільш перспективними для них є газорозподільні мережі, оскільки це, зменшує витрати замовників на встановлення додаткового обладнання.

Країни, що мають співставний з Україною сільськогосподарський потенціал вже інтегрували в газорозподільні мережі сотні біометанових заводів. Так Франція має понад 300 біометанових заводів, Великобританія – 120, а Німеччина має виробництво приблизно 1 млрд м3 біометану на рік.

Для отримання консультацій щодо можливості підключення, виробник або інвестор може звернутись за адресою: biomethane@rgc.ua. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна виробляє 230 млн м3 біогазу на рік, а може у 30 разів більше.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року