В ООН забили на сполох через безпрецедентні кліматичні катаклізми shutterstock

В ООН забили на сполох через безпрецедентні кліматичні катаклізми

Олена Яценьо

Науковці закликали закрити вугільні й газові електростанції в найближчі 10 років

На людство чекають безпрецедентні зміни клімату, які відбудуться швидше, ніж передбачалося раніше. Зокрема, у найближчі чотири роки глобальні викиди парникових газів можуть досягти піку.

Про це з посиланням на доповідь Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН повідомляє The Guardian. Це перша велика наукова оцінка кліматичної ситуації з 2014 року.

Частина цього звіту вийшла в понеділок, 9 серпня, а завершальну, присвячену способам скоротити вплив людства на клімат, мали опублікувати в березні 2022 року. Однак її чернетку виклали в доступ раніше для проведення обговорень.

У доповіді зазначено, що кліматичні зміни відбуваються в усіх регіонах планети. Багато з цих змін є безпрецедентними, а деякі тенденції, зокрема зростання рівня океану, — незворотними.

Експерти наголосили, що потепління стрімко прискорюється. Середня температура поверхні Землі через викиди парникових газів підвищиться на 1,5°C або 1,6°C вже до 2030-го. Це на 10 років раніше, ніж прогнозували ще три роки тому.

Shutterstock

З огляду на це потрібно скоротити наполовину викиди вуглекислого газу за наступне десятиліття, зокрема закрити вугільні й газові електростанції.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав доповідь "червоним кодом для людства". "Цей звіт має прозвучати похоронним дзвоном для вугілля і викопного палива, перш ніж вони знищать нашу планету", — заявив він.

Зазначається, що багаті люди незалежно від країни проживання більше відповідальні за глобальне потепління, ніж бідні. Особливу провину укладачі доповіді покладають на використання джипів і на вживання м'яса.

У звіті вказується, що на 10% осіб, найбільш відповідальних за викиди у світі та при цьому найбільш багатих випадає 36-45% загального обсягу викидів вуглекислого газу: це вдесятеро більше, ніж у 10% найбіднішої частини населення Землі, яке має стосунок тільки до 3-5% викидів.

Тож наголошується на необхідності зміни способу життя, особливо в розвинених країнах і серед багатих у всьому світі.

"Перехід на дієту з більш високим вмістом білків рослинного походження в регіонах з надмірним споживанням калорій і харчових продуктів тваринного походження може привести до істотного зниження викидів, а також принесе користь здоров'ю... рослинна дієта може знизити викиди до 50% в порівнянні зі звичайним західним харчуванням, яке призводить до інтенсивних викидів", — стверджується в документі.

У доповіді також ідеться, що відмова від будинків із надмірними опалювальними й охолоджувальними системами, скорочення повітряних перевезень, менше використання енергозатратних пристроїв теж може зробити значний внесок у зниження викидів.

Експерти вказують на доцільність інвестування в "низьковуглецеві товари та послуги".

Для стримування потепління в межах 1,5°C потрібні технології для виведення вуглекислого газу з атмосфери планети. Також автори висловили оптимізм щодо здешевлення технологій отримання сонячної та вітрової енергії, які фіксуються нині.

Додамо, що авторами доповіді виступили 234 експерти із 66 країн світу, зокрема й України.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) опублікувала перший том шостої оціночної доповіді про вплив на клімат.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря