В окупованому Криму знищують відомий ландшафтний парк travelcrimea.com

В окупованому Криму знищують відомий ландшафтний парк

Зоряна Бердник

У Фороському парку знищують віковічні й червонокнижні дерева

У ландшафтному парку в селищі Форосі, який вважається одним із найкрасивіших і найвідоміших у Криму, знищують столітні дерева.

Частину парку забудовують, тому зрізають і викопують десятки рідкісних, екзотичних і навіть червонокнижних дерев, повідомляє видання "Крим. Реалії".

Зазначається, що парк Фороса для України – пам'ятник і природоохоронна територія загальнодержавного значення. Йому майже 190 років. Тут росте понад 200 видів дерев і чагарників із різних куточків світу, деяким понад сотню років.

Тим часом будівельні роботи в парку почалися ще восени минулого року. Місцеві жителі впродовж усього цього часу намагаються протидіяти вирубуванню й забудові.

Як пишуть журналісти, цього тижня ситуація досягла апогею – за словами активістів, їх почала залякувати поліція.

"О десятій годині вечора – дзвінок. Поліція приходить і починає проводити профілактичні бесіди, як з якимись злочинцями... Дзвінок, я так зрозуміла, від МВС. Міністерство освіти, в школу дзвінок: "Дайте, будь ласка, характеристику Марині Мілентьєвій Рікмен". Я не ховаюся, я вчителька вищої категорії, стаж сорок два роки. Я зрозуміла, що шиється справа. Я потрапила в особливий список нагляду в поліції... Ви знаєте, якщо будуть на нашу адресу висуватися якісь погрози, нашої ініціативної групи активістів, за нас стане весь Форос", – заявила на зборах у Форосі вчителька Марина Рікмен.

До того ж жодних громадських слухань не проводилося. У санаторії "Форос" жителям селища заявили, що все робиться в межах реконструкції будівель оздоровниці.

Відомо, що з 2016 року санаторієм "Форос" володіє Федерація профспілок Татарстану. Будівництво на території парку веде підприємство "Татінвестгражданпроєкт". Зазначена мета – будівництво дитячого оздоровчого комплексу під назвою "Ак Барс".

Водночас Федерації профспілок Татарстану санаторій продали з аукціону. Ціна – менш ніж півтора мільярда рублів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, віцепрем'єр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що внаслідок згубних дій Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей є імовірність масштабного екологічного лиха.

Окрім того, у Криму за сім років переселили додатково 500 000 осіб. Різке зростання населення і велике військове будівництво призвело до варварської експлуатації водних ресурсів і перебоїв у водопостачанні, а також знищення унікальної екосистеми Криму.

Теги: ,
Читайте також
Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility
Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility

Розроблена ініціатива не враховує відновлення водопостачання до Криму з Дніпра

В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти
В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти

Тварини гинуть від забруднення води, акустичних травм від вибухів та роботи гідролокаторів

У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву
У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву

Місцеві мешканці періодично відчувають біля Салгиру запах "дусту", тобто інсектициду ДДТ

У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами
У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами

Перепелине поле було буфером, який захищав місцеву природу від негативного антропогенного впливу