Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility shutterstock

Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility

Катерина Бєлоусова

Розроблена ініціатива не враховує відновлення водопостачання до Криму з Дніпра

Експерт проєкту EU4Environment Олексій Ярошевич заявив, що план управління водоймами деокупованого Криму на 2025-2030 роки хочуть реалізувати за кошти європейської програми Ukraine Facility на €50 мільярдів.

Це сталося під час обговорення майбутнього плану управління водоймами Криму, повідомляє Укрінформ.

“Зараз ми обговорюємо шляхи реалізації плану управління річковим басейном Криму після деокупації та розраховуємо, що його буде включено урядом до великого плану відновлення, реконструкції та модернізації за програмою Ukraine Facility. Очікуємо та сподіваємося на фінансування нашої ініціативи у повному обсязі, адже питання стану наших водойм, зокрема і в деокупованому Криму, – це важлива частина євроінтеграції України”, – сказав Ярошевич.

Зазначається, що за офіційними даними, наразі басейн річок Криму складається з: 

  • 331 річки;
  • 19 озер;
  • 411 масивів поверхневих вод;
  • 10 масивів підземних вод.

Експертка проєкту EU4Environment Катерина Мудра наголосила, що Україні потрібно актуалізувати ці дані та провести моніторинг стану вод. Після деокупації експерти проведуть усі необхідні роботи.

Заступник голови Державного агентства водних ресурсів Ігор Гопчак розповів, що основною метою ПУРБ є покращення екологічного та хімічного стану поверхневих та підземних вод в Україні загалом. Адже на сьогодні рівень забруднення річок та водойм переважно не відповідає європейським стандартам.

“На першому етапі, до 2030 року плануємо зберегти добрий стан тих масивів поверхневих вод, які його мають на сьогодні, а також покращити стан тих водойм, які цього потребують, на 5%. У перспективі маємо досягти доброго стану всіх поверхневих та підземних вод в країні”, – сказав він.

Експерти зазначили, що розроблена ініціатива не враховує відновлення водопостачання до Криму з Дніпра. Адже така можливість відкриється лише після деокупації півострова.

“Про відновлення водопостачання дніпровської води поговоримо після деокупації півострова. Спершу – відновлення Каховського водосховища та Північно-Кримського каналу і вже потім – питання водопостачання”, – пояснив Гопчак.

У матеріалі пояснили, що до 2014 року Крим отримував 85% прісної води з Дніпра через Північно-Кримський канал. Після окупації постачання води припинили. Наразі на півострові використовують воду з водосховищ та підземних джерел, що, за словами екологів, призводить до засолення ґрунту.

Нагадаємо, експерт Кримськотатарського Ресурсного Центру Євген Хлобистов на Кліматичному саміті COP27 заявив, що вирішення нагромаджених еколого-економічних проблем Криму можливо тільки після повернення його до української юрисдикції.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів 18 березня затвердив План реформ для Ukraine Facility, європейської програми підтримки України на €50 мільярдів, одним з наскрізних напрямків якого є зелений перехід.

Читайте також
В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти
В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти

Тварини гинуть від забруднення води, акустичних травм від вибухів та роботи гідролокаторів

У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву
У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву

Місцеві мешканці періодично відчувають біля Салгиру запах "дусту", тобто інсектициду ДДТ

У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами
У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами

Перепелине поле було буфером, який захищав місцеву природу від негативного антропогенного впливу

Україна планує розвивати в Криму зелену енергетику після деокупації
Україна планує розвивати в Криму зелену енергетику після деокупації

Також у Криму планують розвивати малі фермерські господарства