На Одещині масово загинули птахи: від генпрокурора вимагають відкрити справу за екоцид facebook.com/rusevivan

На Одещині масово загинули птахи: від генпрокурора вимагають відкрити справу за екоцид

Катерина Бєлоусова

Аграрії, попри законодавчу заборону, використовують такі сильнодіючі препарати як “Бродифакум” у водоохоронних зонах та прибережно-захисних смугах

На Одещині в Національному природному парку "Тузлівські лимани" виявили близько 100 загиблих птахів, які отруїлися речовиною, схожою на родентицид (отруту для гризунів). Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів звернулося до Офісу Генпрокурора з проханням зареєструвати кримінальне провадження за статтею екоцид та розпочати досудове розслідування щодо масової загибелі птахів.

Про це повідомляє пресслужба Міндовкілля.

В повідомленні зазначили, що 30 листопада співробітники нацпарку виявили близько 50 білолобих гусей, 40 мартинів жовтоногих, 8 граків та 2 сірі ворони в заплаві річки Хаджидер. Також виявлено декілька живих птахів з нетиповою поведінкою.

Дослідження проводили фахівці Інституту Зоології Національної академії наук України. Вони зафіксували аналогічну морфо-фізіологічну картину, як і у птахів, що масово загинули в біосферному заповіднику "Асканія-Нова" у 2021 році.

facebook.com/rusevivan facebook.com/rusevivan

В пресслужбі Міндовкілля наголосили, що у 2021 році в біосферному заповіднику "Асканія-Нова" причиною масової загибелі птахів стало отруєння препаратом родентицидом “Бродифакум”. Це антикоагулянт, який застосовують аграрії проти всіх видів гризунів. Він діє навіть після одноразового прийому та вражає кровоносну, центральну нервову, дихальну, серцево-судинну системи, печінку, нирки.

“Такі сильнодіючі препарати зазвичай, всупереч законодавчій забороні, аграрії застосовують у водоохоронних зонах та прибережно-захисних смугах. При цьому, не дотримуються і правил його використання, насипаючи біля нірки отруєне зерно”, – йдеться у повідомленні.

В пресслужбі пояснили, що отруту споживають не лише гризуни, але і птахи, зайці, козулі. Окрім того, хижі птахи, лисиці, вовки отруюються вторинно, споживаючи мишовидних гризунів, отруєних зайців, куріпок та фазанів.

https://www.facebook.com/rusevivan https://www.facebook.com/rusevivan https://www.facebook.com/rusevivan

Нагадаємо, екоінспектори зібрали потужну доказову базу у справі про вчинення екоциду щодо забруднення річок Случ та Хомора недоочищеними стічними водами з картонно-паперового підприємства.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Одещині співробітники нацпарку "Тузлівські лимани" виявили 300 мертвих птахів на лиманах Бурнас та Солоний. Причиною загибелі птахів могло стати хімічне забруднення лиману важкими металами та іншими отруйними речовинами після бомбардувань військами рф напочатку повномасштабного вторгнення.

Читайте також
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу

У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох
У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох

Ймовірною причиною загибелі лебедів називають вірусну інфекцію або годування хлібом