В Міненерго обмірковують виробництво водню на атомній енергії shutterstock

В Міненерго обмірковують виробництво водню на атомній енергії

Українські чиновники апелюють до того, що в Євросоюзі зараз активно дискутують щодо визнання атомної енергетики "зеленою"

У Міністерстві енергетики України обговорюють питання використання атомної енергії для виробництва кліматично нейтрального водню.

Про це повідомив під час "круглого столу" заступник міністра енергетики Ярослав Демченков , передає Інтерфакс.

"Ми в своїх дискусіях всередині Міненерго дивимося на "атомну" водневу енергетику і перспективи виробництва водню за допомогою атома (шляхом електролізу – прим. ЕкоПолітики). Також ми дивимося на перспективи виробництва водню на основі природного газу. Однак хочу підкреслити, що в питанні експорту (до ЄС – прим. ЕкоПолітики) мова йде тільки про "зелений" водень. Ніде в європейських стратегіях немає ані слова, що вони будуть імпортувати "жовтий" або "блакитний" водень. Тільки "зелений", отриманий за допомогою вітру або сонця", – зазначив чиновник.

Демченков вказав, що в Євросоюзі зараз триває активна дискусія щодо визнання атомної енергетики "зеленою".

"Ми всі розуміємо, що СО2 там немає, але існують також інші не менш страшні для навколишнього середовища і людини наслідки використання атома. Але технології теж не стоять на місці, і країни вирішують це питання. Франція є прикладом", – зазначив він.

За словами стратегічного директора Регіональної газової компанії Станіслава Казди, атомна енергія "зрештою стане "зеленою" і буде визнана такою для виробництва "зеленого" водню.

Крім того, Казда розповів про пілотний проєкт РГК з транспортування водневих сумішей в газорозподільних мережах і вказав, що цей проект є унікальним не тільки для України, але і для Європи.

"Більшість європейських проєктів з тестування водню фокусуються в сфері магістральних мереж, транспорту, виробництва. Дуже мало проєктів в Європі направлено на розподільні мережі і на кінцевих споживачів. Таких проєктів всього близько чотирьох і з усіма ми тісно співпрацюємо... Тому в цьому плані Україна, можна сказати, попереду паровоза", – зазначив експерт, додавши, що в Україні існує три головних перешкоди для розвитку водневої енергетики: брак інвестицій, невисока інвестиційна привабливість, відсутність нормативної бази і активного просування "зеленої" енергетики з боку держави.

Представник турецького будівельно-енергетичного холдингу Guris в Україні Лоїка Лерміньо заявив, що українські промислові компанії зацікавлені в тому, щоб побудувати "дуже велику систему" ​​використання водню. Однак водневий ринок в Україні будуватимуть в тому числі для мінімізації потенційного впливу вуглецевого податку на український експорт (СВАМ).

"Ми повинні розуміти, що ринок водню з'явиться тільки тому, що будуть такі норми. Тому що змусять. Тому що буде CBAM, і це, на мій погляд, найбільший двигун в Україні, особливо для металургів", - резюмував Лерміньо.

Як повідомляється, керівник водневого напряму групи ДТЕК Андрій Бондар зазначив, що ДТЕК хоче бути компанією, яка допоможе запустити водневу галузь в Україні, та підтвердив, що до кінця поточного року ДТЕК планує запустити перші пілотні проєкти з виробництва "зеленого" водню в Україні, сподіваючись знайти оптимальну бізнес-модель для їх масштабування.

При цьому Бондар зазначив, що висока собівартість і низькі капітальні інвестиції в пілотні водневі проєкти не дозволяють домогтися швидкого нарощування потужностей.

"Однією зі складових собівартості "зеленого" водню є "зелена" електроенергія і електроенергія в принципі. Навіть наша українська електроенергія, яка коштує дешевше, ніж в більшості країн Європи, все одно не дозволяє нам вийти на конкурентну вартість виробництва "зеленого" водню", – заявив фахівець.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що в міжнародній гірничо-металургійної групи "Метінвест" розглядають можливість використання водню на виробництві з метою зниження викидів вуглекислого газу.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон