В МЕА назвали здобутки у сфері енергоефективності за 10 років shutterstock

В МЕА назвали здобутки у сфері енергоефективності за 10 років

Катерина Бєлоусова

Інвестиції в підвищення енергоефективності у 2023 році мають сягнути рекордних $600 млрд

Звіт Міжнародного енергетичного агентства щодо розвитку сфери енергоефективності у світі за 10 років показав, що глобальний прогрес досяг 2,2% у 2022 році, що вдвічі перевищує середній показник за попередні п’ять років.

В усьому світі попит на енергію зріс приблизно на 1% у 2022 році, однак без прогресу в енергоефективності він зріс би майже втричі, передає Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

Зазначається, що в МЕА проаналізували останні тенденції та кроки, необхідні для енергоефективного майбутнього.

У звіті наголосили, що політика енергоефективності зміцнилася в усьому світі за останній рік. Країни, на які припадає понад 70% світового енергоспоживання, запровадили нові інструменти, щоб посилили енергоефективність на тлі глобальної енергетичної кризи. Окрім того, близько 25 країн запустили масштабні інформаційні кампанії, щоб допомогти зменшити споживання енергії. Також на захист споживачів від зростання тарифів за електроенергію було витрачено понад $900 млрд.

В МЕА розповіли, що у світі стрімко зростають продажі ключових енергоефективних технологій. Так у 2022 році продажі теплових насосів у всьому світі зросли більш ніж на 10%, а в Європі – майже на 40%. Частка електромобілів у світових продажах автомобілів у 2022 році становила 14% і, як очікується, зросте до 18% у 2023 році.

Очікується, що інвестиції в підвищення енергоефективності сягнуть рекордних рівнів у 2023 році – до понад $600 млрд, хоча зростання сповільнюється через підвищення вартості капіталу.

Зазначається, що подвоєння підвищення ефективності до понад 4% на рік до 2030 року знизить глобальний попит на енергію на 190 ЕДж (ексаджоуля) і викиди CO2 від спалювання палива майже на 11 гігатонн. Це еквівалентно майже третині від поточного глобального споживання енергії та викидів.

“Якщо всі оголошені зобов’язання щодо підвищення енергоефективності буде виконано швидко та повністю, вони разом із існуючою політикою забезпечать три чверті мети щодо збільшення прогресу до 2030 року”, – йдеться у повідомленні.

В МЕА підкреслили, що прискорення дій щодо енергоефективності несе додаткові переваги. Так подвоєння прогресу щодо енергоефективності до 2030 року матиме низку переваг, зокрема: 

  • підвищить енергетичну безпеку;
  • створить додаткові 12 мільйонів робочих місць;
  • допоможе понад 800 мільйонам людей отримати доступ до електроенергії.

У звіті зазначили, що досягнення нової цілі щодо подвоєння темпів прогресу вимагатиме потроєння щорічних інвестицій – з $600 мільярдів сьогодні до $1,8 трильйона до 2030 року.

Нагадаємо, Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої політичної домовленості щодо перегляду Директиви ЄС з енергоефективності, а саме скорочення кінцевого споживання енергії на 11,7% у 2030 році. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) допоможе запустити Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації в Україні.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів