Європа хоче підвищити цілі енергоефективності до 11,7% у 2030 році shutterstock

Європа хоче підвищити цілі енергоефективності до 11,7% у 2030 році

Катерина Бєлоусова

Держави-члени ЄС мають забезпечити нову річну економію енергії в середньому на 1,49% кінцевого споживання

Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої політичної домовленості щодо перегляду Директиви ЄС з енергоефективності, а саме скорочення кінцевого споживання енергії на рівні блоку на 11,7% у 2030 році. 

Верхня межа кінцевого споживання енергії в блоці має бути на рівні 763 мільйонів тонн нафтового еквівалента та 993 мільйонів тонн нафтового еквівалента для первинного споживання, повідомляє Європейська Рада.

В повідомленні пояснили, що кінцеве споживання енергії – це енергія, спожита кінцевими споживачами, а споживання первинної енергії також включає енергію, яка використовується для виробництва та постачання енергії.

В пресслужбі пояснили, що попередня політична домовленість спочатку буде подана на затвердження Комітету постійних представників у Раді та комітету ITRE парламенту. Директива має бути офіційно ухвалена Європарламентом, а потім Радою, перш ніж її можна буде опублікувати в Офіційному журналі ЄС і вона набуде чинності.

Зазначається, що ліміт споживання для кінцевого споживання буде обов’язковим для держав-членів, а цільове споживання первинної енергії буде індикативним. Рада та Парламент погодилися, що всі держави-члени сприятимуть досягненню загальної мети ЄС через індикативні національні внески та траєкторії, визначені державами-членами у їхніх інтегрованих національних енергетичних та кліматичних планах. 

Зазначається, що оновлені плани мають бути готові до 2024 року. Допускається відхилення від національних внесків у ціль енергоефективності на 2,5%. Розрахунки мають базуватися, серед іншого, на енергоємності, ВВП на душу населення, розвитку відновлюваних джерел енергії та потенціалі енергозбереження.

В повідомленні підкреслили, що держави-члени ЄС мають забезпечити нову річну економію в середньому на 1,49% кінцевого споживання енергії. Країни-члени можуть зараховувати при до цільового показника економію енергії, реалізовану у рамках заходів з енергоефективності будівель, а також з системи торгівлі викидами (для установок, будівель і транспорту).

В повідомленні наголосили, що країни-члени будуть зобов’язані щороку ремонтувати принаймні 3% загальної площі будівель, що належать державним установам. Рада та Європарламент також погодилися з конкретним зобов’язанням для державного сектора, а саме досягнення щорічного скорочення споживання енергії на 1,9%. Ці заходи можуть виключати громадський транспорт і збройні сили. 

Зазначається, що перегляд Директиви є частиною зусиль ЄС у боротьбі зі зміною клімату, зокрема в рамках пакета Fit for 55 та плану REPowerEU.

Нагадаємо, Євросоюз завершив реформу, яка вносить цілі енергетичної незалежності до фонду відновлення після пандемії коронавірусу в розмірі €800 мільярдів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Євросоюзі “зелені” державні закупівлі можуть стати ключем до декарбонізації будівництва та автомобільного транспорту блоку.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів