В Європі ВДЕ замістила 8% електроенергії з викопного палива з початку війни в Україні shutterstock

В Європі ВДЕ замістила 8% електроенергії з викопного палива з початку війни в Україні

Катерина Бєлоусова

За 2 роки зелена енергія дозволила ЄС зекономити 95 мільярдів євро

В Європі з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну додані потужності відновлювальної енергетики замістили близько 230 ТВт-год електроенергії з викопного палива, тобто 8,2% річного виробництва.

Це допомогло знизити ціни на електроенергію, а також зменшити кризу вартості життя, повідомляє Social Europe.

Зазначається, що підвищення цін на викопне паливо стало головним рушієм рекордно високої інфляції у єврозоні. У 2022 році вона досягла 8,4% і ціни на викопне паливо спричинили близько половини цього зростання. Також ціни на викопне паливо сприяли підвищенню вартості продуктів харчування.

В матеріалі підкреслили, що стабілізувати ситуацію допомогло масштабування відновлювальних потужностей, зокрема сонячних та вітрових. 

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, прискорене впровадження ВДЕ з 2021 року призвело до зниження оптових цін на електроенергію в ЄС на 8% у 2022 році та на 15% у 2023 році. В абсолютному вираженні ця економія становитиме приблизно 95 мільярдів євро станом на кінець 2023 року.

Зазначається, що потенціал зеленої енергії для забезпечення нижчих і стабільніших цін лише зростатиме. Адже ціни на викопну енергію традиційно зростають, а на ВДЕ – падають. Наприклад з 2014 року ціни на ключові зелені енергетичні технології впали більш ніж вдвічі.

“На відміну від електростанцій на викопному паливі — великих, складних, побудованих на замовлення — технології відновлюваної енергетики є переважно модульними, стандартизованими та масовими. Це створює економію на масштабі, оскільки обсяги виробництва зростають”, – пояснили в матеріалі.

Очікується, що перехід до відновлюваних джерел енергії зробить енергетичні відносини більш горизонтальними та поліцентричними, що зменшить монополію виробників. Окрім того, потенційні перебої у постачанні критичних мінералів та обладнання для зелених технологій матимуть менш миттєві та серйозні наслідки порівняно з шоками у постачанні викопного палива.

В матеріалі підкреслили, до для досягнення цього багатообіцяючого майбутнього потрібно розширення виробництва енергії з відновлюваних джерел та пов’язаної інфраструктури, зокрема електромереж, при поступовій відмові від викопного палива. Для цього потрібно вживати  правильні політичні заходи вже сьогодні.

“Викопне паливо лише посилило економічну та політичну нестабільність останніх років. Відновлювані джерела енергії можуть стати опорою майбутньої стабільності”, – наголосили в матеріалі.

Нагадаємо, ринковий аналітик Reuters Джон Кемп заявив, що у Європі енергетична криза закінчилася, гостра фаза якої тривала з середини 2021 року до кінця 2022 року, і ринки енергоносіїв адаптувалися.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Потсдамського інституту дослідження впливу клімату показало, що Європі до 2040 року потрібно витратити близько €2 трильйонів для повної відмови від викопного палива та створення самодостатнього енергетичного сектору.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності