В ЄС запустять водневий банк на €800 мільйонів для субсидій виробництва shutterstock

В ЄС запустять водневий банк на €800 мільйонів для субсидій виробництва

Катерина Бєлоусова

Банк пропонуватиме “зелену премію” за відновлюваний водень, вироблений в ЄС

В ЄС з осені 2023 року запуститься "Водневий банк" із початковим фінансуванням у €800 мільйонів, який покликаний частково субсидіювати виробництво “зеленого” водню.

Промисловість привітала таку ініціативу, а експерти галузі – розкритикували, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що про створення банку оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у вересні 2022 року. Ініціатива є частиною цілі блоку щодо виробництва 10 мільйонів тонн відновлюваного водню до 2030 року.

В матеріалі пояснили, що якщо ціна на водень буде доступною, попит на "зелений" водень майже гарантований у таких галузях, як нафтохімія, де зараз використовується водень, вироблений з викопного газу.

"Це однозначно ключова технологія, – сказав голова “Зеленої” угоди ЄС Франс Тіммерманс. – Але лише 10% водневих проєктів досягли остаточного інвестиційного рішення".

Зазначається, що Водневий банк допоможе вирішити цю проблему. А також допомогти виробникам знайти покупців. 

Тіммерманс пояснив, що банк пропонуватиме “зелену премію” за відновлюваний водень, вироблений в ЄС. 

В матеріалі підкреслили, що з осені 2023 року, банк оголосить тендер. Компанії, які хочуть отримати частину з 800 мільйонів, повинні подати свої виробничі пропозиції, і ті з них, які запропонують найнижчі витрати, отримають гроші. Фінансування надходитиме з Інноваційного фонду, який отримує свої доходи з вуглецевого ринку ЄС.

Зазначається, що у найближчі роки банк також сприятиме імпорту водню іноземного виробництва. Цей механізм розробляється.

За словами офіційних осіб ЄС, екологічна премія для досягнення цілей щодо водню до 2030 року становитиме близько 100 мільярдів на внутрішні та закордонні проєкти. Оскільки водневий банк має бюджет у 3 мільярди, виконавча влада ЄС покладається на приватний сектор, щоб заповнити прогалину.

В матеріалі наголосили, що воднева промисловість привітала таку ініціативу Єврокомісії. 

Генеральний директор промислової лобістської групи Hydrogen Europe Йорго Чацімаркакіс назвав її поворотним моментом для прискорення водневої економіки. Банк також посилить інші інціативи ЄС щодо розвитку водневої галузі.

Однак деякі експерти галузі висловили сумнів щодо розміру банку, враховуючи цілі ЄС щодо виробництва до 2030 року. 

Юрист, відповідальний за енергетичну політику ЄС у німецькому аналітичному центрі Agora Energiewende, Андреас Граф заявив, що при підтримці 1 на кг водню знадобиться 1 мільярд для фінансування витрат на підтримку 1 млн тонн водню. Наразі витрати на виробництво "зеленого" водню сягають 2,5 до 15 за 1 кг. Тобто потрібно набагато більше фінансування.

"Європейський банк водню — це перемога для лобістів", — сказав водневий аналітик Гнєвомір Фліс. 

"Ця схема втрачає ключову можливість спрямувати водень у ті сектори, які потребують його найбільше і не мають альтернативного шляху декарбонізації", – сказала Марта Ловізоло, політична радниця норвезького аналітичного центру Bellona.

Нагадаємо, Єврокомісія розробляє закон про промисловість з нульовими викидами, який покликаний прискорити дозвільні процедури для ключових проєктів 5 напрямків “зелених” технологій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідники з Прінстонського університету та Національної асоціації океанічних і атмосферних досліджень встановили порогові значення для викидів водню, перевищення яких посилить кліматичні зміни протягом десятиліть.

Теги: ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон