В ЄС закріпили законом досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року shutterstock

В ЄС закріпили законом досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року

Маргарита Шевченко

Багато хто в Європарламенті вважає, що запропонована мета не відповідає реально необхідній

Європейський Союз законодавчо закріпив свої амбіції по досягненню кліматичної нейтральності до 2050 року.

Підготовлений документ тепер має бути затверджений Європейським парламентом і Європейською радою для набуття чинності, передає пресслужба Європарламенту.

Зокрема, в законі йдеться про проміжну мету щодо скорочення викидів парникових газів на 55% до 2030 року.

"Це знаменний момент для ЄС. Ми досягли амбітної угоди про внесення нашої мети щодо кліматичної нейтральності в обов'язкове законодавство як напрям для нашої політики на наступні 30 років", — заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен "тепло привітала" укладення угоди про кліматичну нейтральність, назвавши це ключовим елементом "Європейського зеленого курсу".

"Наше політичне зобов'язання стати першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року тепер уже юридичне. Закон про кліматичну нейтральність ставить ЄС на "зелений" шлях для цілого покоління. Це закріплене зобов'язання перед нашими дітьми і внуками", — сказала вона.

Мета на 20-30 рік закладає основу для великого пакету нормативних актів ЄС, який повинен бути ухвалений у червні 2021 року для якнайшвидшого скорочення викидів у цьому десятилітті. Вони будуть містити пропозиції щодо оновлення вуглецевого ринку ЄС, більш жорсткі стандарти викидів CO2 для автомобілів і прикордонний тариф на імпорт вуглецевмістких товарів (CBAM).

Паскаль Канфан, глава комітету Європарламенту з питань екології, охорони здоров'я та продовольчої безпеки підкреслив, що "парламент готовий на більше, але це хороший компроміс".

"ЄС зробить удвічі більше до 2030 року, ніж він зробив за останні 10 років", — додав Канфан.

Разом з тим група "Зелених" в Європарламенті заявила про недостатню амбітність угоди, що ризикує підірвати стратегію Green Deal.

"Не зумівши зафіксувати серйозну кліматичну мету, без урахування прийомів в Європейському законі про кліматичну нейтральність, Green Deal не відповідає гучним виступам Комісії Урсули фон дер Ляйен", — сказав парламентар від "Зелених" в Європарламенті Майкл Блоссом.

Довідка: У жовтні 2020 року Європарламент проголосував за оновлення цільового показника ЄС з питань клімату на 20-30 рік, підтримавши скорочення викидів парникових газів на 60% до кінця десятиліття в порівнянні з 1990 роком.

Згідно Euractiv, Європейська комісія погодилася розглянути питання про збільшення частки поглиначів вуглецю, щоб підняти кліматичні амбіції ЄС до 57% до 2030 року, хоча це не прописано в законі.

Також Єврокомісія повідомила про створення Європейської науково-консультативної ради з питань зміни клімату, яка буде надавати політикам незалежні наукові консультації щодо узгодження політики ЄС з цілями щодо досягнення кліматичної нейтральності.

Як повідомляла ЕкоПолітика, міністри закордонних справ ЄС 25 січня ухвалили важливий документ щодо кліматичної та енергетичної дипломатії в контексті Green Deal.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік