В ЄС ввели нове маркування побутової техніки: як це вплине на українців. Інфографіка shutterstock

В ЄС ввели нове маркування побутової техніки: як це вплине на українців. Інфографіка

Маргарита Шевченко

Рішення повинно привести до зменшення платіжок споживачів

З 1 березня в ЄС набули чинності нові правила маркування побутових приладів, щоб допомогти споживачам скоротити рахунки за енергоносії та зменшити вуглецевий слід.

В аналітичному центрі DiXi Group пояснили нові правила, де застосовується нова шкала — більш сувора, але простіша.

З 1 березня маркування класу А, що дорівнює найвищому рівню ефективності, зможуть отримати далеко не всі, а найбільш ефективні та сучасні прилади. Це дасть змогу споживачам отримувати більш детальну інформацію щодо приладів і стимулюватиме виробників впроваджувати інновації для створення більш енергоефективних приладів.

Нове маркування поки застосовується до чотирьох категорій товарів: холодильників і морозильників, посудомийних машин, пральних машин, а також телевізорів (та інших моніторів). Проте вже з 1 вересня 2021 року нове маркування стане обов’язковим для ламп і світильників із вбудованими джерелами світла.

Додатково з 1 березня 2021 року набули чинності нові правила щодо екодизайну. Вони стосуються, зокрема, оновлення мінімальних вимог щодо енергоефективності, посилення прав споживачів на ремонт приладів і підтримки циркулярної економіки.

Як це вплине на українців

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна взяла на себе зобов’язання щодо імплементації актів законодавства ЄС стосовно енергетичного маркування та екодизайну, а саме адаптації рамкових Директиви 2009/125/ЄС та Директиви (ЄС) 2017/1369, а також низки імплементаційних регламентів за типами продуктів (18 з енергетичного маркування, 36 з екодизайну).

Відповідно до Закону України про технічні регламенти та оцінку відповідності, сьогодні вимоги до енергетичного маркування в Україні визначено низкою актів Кабінету міністрів, Мінрегіону та Міненерго, зокрема, щодо електричних ламп і світильників, твердопаливних котлів і такої побутової електроніки, як холодильники, пральні машини, посудомийні машини, телевізори, кондиціонери, сушильні машини, духові шафи, кухонні витяжки, водонагрівачі, обігрівачі приміщень.

Очевидно, ці регламенти має бути оновлено відповідно до нових правил ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика, наприкінці березня з'явилася інфографіка за 2019 рік щодо кількості викидів СО2 на душу населення на основі даних Global carbon budget. Україна є в другій чверті лідерів.

На початку березня аналітичне агентство Bloomberg проаналізувало кількість викидів СО2 в різних країнах світу і склало список найбільших забруднювачів атмосфери.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня