В ЄС розвиватимуть професійні навички, щоб забезпечити зелений перехід shutterstock

В ЄС розвиватимуть професійні навички, щоб забезпечити зелений перехід

Катерина Бєлоусова

ПТО може допомогти працівникам вивчити нові зелені технології та здійснити перехід з роботи на роботу

Єврокомісія допоможе державам-членам, компаніям та працівникам підготуватися до масового зеленого та цифрового переходу завдяки акценту на ринку праці та професійному навчанні.

До 2030 року Європейська зелена угода має створити 487 000 нових робочих місць, з яких майже 70% – для працівників, які мають професійно-технічну освіту (ПТО), повідомляє Euractiv.

В матеріалі також підкреслили, що ЄС прагне підтримувати людей, які тікають від війни в Україні, щоб інтегруватися на європейський ринок праці, якщо вони цього бажають. Їм допоможуть визначити свою кваліфікацію, отримати професійну освіту та навчання, а також знайти навчання та роботу.

Для досягнення кліматичної нейтральності потрібні величезні зусилля громадян, компаній і цілих галузей. Це означає, що багатьом працівникам потрібно буде зробити стрибок від роботи в традиційних галузях, що працюють на викопному паливі, до нових зелених секторів і "зелених робочих місць" у всіх секторах, де є нестача кваліфікації.

Завдяки тісним зв’язкам з ринком праці та елементам навчання на робочому місці ПТО може допомогти працівникам перевчити нові зелені технології та здійснити перехід з роботи на роботу. Комісія підтримує трансформацію систем ПТО країн-членів, щоб зробити їх придатними до зеленого переходу.

Одним із прикладів є фінансування Erasmus+, яке допомагає будувати Центри професійної майстерності. Вони об’єднують широкий спектр місцевих партнерів для розвитку "екосистем навичок", сприяючи регіональному розвитку. Також розробляються GREENOVET, Європейська платформа професійної майстерності для зелених інновацій, EPLUG, Європейська платформа екологізації міст і 3LOE, професійна досконалість у зеленій економіці.

“Пакт про навички – це ще один спосіб, яким Комісія допомагає компаніям і працівникам підготуватися до переходу на "зелений" і "цифровий". Створюючи форум для всіх партнерів для обговорення поточних і майбутніх потреб у кваліфікації та налагодження партнерських відносин, Пакт виступає в ролі сватів для пропозиції та попиту на таланти в Європі”, – йдеться в матеріалі.

Наразі вже понад 600 організацій пообіцяли надати необхідні навички 6 мільйонам людей.

Ніколас Шміт, єврокомісар з питань зайнятості та соціальних прав та  Маргарітіс Схінас, віце-президентом Комісії з просування європейського способу життя пояснили, що мета на 2030 рік полягає в тому, щоб 60% усіх дорослих у ЄС щорічно брали участь у навчанні. Держави-члени можуть використовувати фонди ЄС для інвестування у перекваліфікацію та підвищення кваліфікації робочої сили на додаток до початкової освіти та навчання.

Фінансування Європейського соціального фонду Plus може допомогти державам-членам модернізувати свої системи ПТО та зробити їх придатними до зеленого переходу, оновлюючи програми та включаючи нові потреби в навичках.

Також в період з 16 по 20 травня 2022 року в Європі відзначається шостий щорічний Європейський тиждень професійних навичок.

Нагадаємо, у Європі запустили дослідні та соціальні ініціативи для досягнення сталого розвитку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія відібрала 5 проєктів маяків для Нового Європейського Баухаусу.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня