Єврокомісія відібрала 5 проєктів маяків для Нового Європейського Баухаусу shutterstock

Єврокомісія відібрала 5 проєктів маяків для Нового Європейського Баухаусу

Катерина Бєлоусова

Проєкти розглядатимуть реконструкцію будівель, циркулярність, мистецтво, культурну спадщина, освіту, розумні міста, відродження міст та сел тощо

Європейська комісія оголосила п’ять відібраних проектів для участі в конкурсі на 25 мільйонів на розробку "демонстраційних маяків" Нового Європейського Баухаусу (NEB), що залучатимуть громадян до зеленого переходу на місцевому рівні.

Проекти створять більш стійкі, інклюзивні та красиві простори 13 країнах, повідомляє Єврокомісія.

Наразі Комісія веде переговори щодо грантових угод з відібраними бенефіціарами для розробки.

NEB має на меті поєднати світ мистецтва, культури та освіти з наукою та технологіями. Horizon Europe відіграє ключову роль як головний рушій нових ідей, прототипів та продуктів, оскільки дослідження та інновації є основними компонентами розробки, доставки та поширення NEB.

"Я не можу дочекатися, коли ці нові європейські проекти Баухаусу оживуть. Вони покажуть, як може виглядати майбутнє, і привнесуть Європейську зелену угоду в наше повсякденне життя та життєвий простір. Ці проекти мають стати відправною точкою для створення європейської та всесвітньої мережі проектів "Новий європейський Баухаус"”, – сказала президентка Урсула фон дер Ляєн.

Кожен проєкт отримає фінансування в розмірі приблизно 5 мільйонів для реалізації своїх планів в 11 країнах-членах (Бельгія, Чехія, Німеччина, Данія, Греція, Хорватія, Італія, Латвія, Нідерланди, Словенія та Португалія), а також у Норвегії та Туреччині.

Проєкти розглядатимуть такі теми, як реконструкція будівель, циркулярність, мистецтво, культурна спадщина, освіта, розумні міста, відродження міст та сел тощо. 

Проекти:

  1. CULTUURCAMPUS (Cultuurcampus: стійкий осередок мистецтва, досліджень, навчання та спільноти як каталізатор): шляхом поєднання освіти, досліджень, політики та культури, а також враховуючи життєвий досвід своїх мешканців, Cultuurcampus прагне перетворити неблагополучний міський район Південного Роттердама (NL). Cultuurcampus буде в історичній будівлі і служитиме центром для різних груп і заходів.
  2. NEB-STAR (Новий європейський Bauhaus STAVANGER): NEB-STAR продемонструє, як плани територіальної трансформації можуть включати принципи та цінності NEB у Ставангері (Німеччина), Празі (Чехія) та Утрехті (Нідерланди). Проект вирішуватиме чотири емблематичні проблеми, пов’язані з кліматично нейтральними містами, з урахуванням місцевих потреб і проблем шляхом спільної творчості з жителями та зацікавленими сторонами.
  3. NEBhourhoods (NEBhourhoods): NEBhourhoods готує Мюнхен-Нойперлах (DE) до майбутнього, як передбачено Європейською зеленою угодою, коли йдеться про вбудоване середовище, циркулярність, мобільність, енергію, їжу та здоров’я. Проект буде спиратися на сильні сторони району – сильне почуття спільноти, величезні зелені зони, великомасштабне житло, навіть якщо воно потребує реконструкції, та усуне його слабкі сторони – рівень безробіття вище середнього та рівень освіти нижчий за середній.
  4. DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society ): проект хоче вирішити основні проблеми, з якими стикаються суспільства та міста: зміна клімату, втрата біорізноманіття та проблеми з ресурсами. На основі трьох основних тем: інклюзивності, кругообігу та примирення міст із природою, проект використовуватиме мистецтво, архітектуру та дизайн, щоб досліджувати альтернативні способи трансформації територій у різних європейських містах (DK, NL, SI, IT, LV).
  5. EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution): проект підтримує міста та вразливих мешканців у трансформації їхнього забудованого середовища. Розповсюджений у семи різних місцях у ЄС та асоційованих країнах (DK, EL, BE, PT, TR, HR, IT), він намагатиметься вирішувати соціально-економічні та культурні проблеми, такі як соціальна сегрегація, енергетична бідність та деградація знелюдних історичних центрів.

Проекти внесуть інноваційні ідеї та рішення протягом двох років, допомагаючи визначити шляхи для наступних заходів NEB. Оскільки вони поширюються по всій Європі, проекти забезпечать різноманітні результати, які можна буде адаптувати та відтворити в Європі та за її межами, допомагаючи надихати майбутні проекти.

Проекти також сприятимуть місії ЄС, оскільки обидві ініціативи спрямовані на вирішення серйозних проблем у сфері охорони здоров’я, клімату та навколишнього середовища шляхом більш тісної взаємодії з громадянами та використання можливостей досліджень та інновацій.

Проєкт CRAFT (Creating Actionable FuTures) підтримає всі п’ять відібраних проектів, а також майбутні проекти маяків NEB, залучивши 2 мільйони. Він випробує спільні локальні моделі трансформацій NEB у трьох "містах-пісочницях" (Амстердам, Болонья та Прага) і керуватиме 100 містами, відібраними в рамках місії "Кліматично нейтральні та розумні міста".

Нагадаємо, до Місії ЄС щодо кліматично нейтральних та розумних міст приєдналися 100 учасників.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі запустили дослідні та соціальні ініціативи для досягнення сталого розвитку.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня