В ЄС можуть заборонити тисячі потенційно шкідливих хімічних речовин shutterstock

В ЄС можуть заборонити тисячі потенційно шкідливих хімічних речовин

Катерина Бєлоусова

Під заборону можуть потрапити цілі класи хімічних речовин, включаючи всі антипірени, бісфеноли, полівінілхлоридні пластмаси, токсичні хімікати в одноразових підгузках і PFAS

ЄС оприлюднив план найбільшої заборони небезпечних хімікатів у "дорожній карті обмежень", до якого можуть потрапити 12 000 речовин.

Частниа з них входить до косметичних засобів, фарб, чистячіх засобів, клеїв, мастил та пестицидів, повідомляє The Guardian.

Як заявив комісар ЄС з охорони навколишнього середовища Віргініюс Сінкявічюс, нові обмеження покликані зменшити вплив на людей та навколишнє середовище деяких з найбільш шкідливих хімічних речовин, торкаючись широкого спектру їх використання – промислового, професійного та в споживчих продуктах.

Вважається, що хімічне забруднення штовхає китів на межу вимирання, та стає причиною зниженні рівня народжуваності людей і 2 мільйонах смертей на рік.

"Дорожня карта обмежень" ЄС була задумана як перший крок до трансформації з використанням існуючих законів для заборони токсичних речовин, пов’язаних з раком, гормональними порушеннями, репротоксичними розладами, ожирінням, діабетом та іншими захворюваннями. За даними Європейського екологічного бюро (EEB) вона становитиме найбільшу в світі заборону токсичних хімікатів.

"Контроль щодо хімікатів у ЄС зазвичай дуже повільний, але ЄС планує найсміливішу детоксикацію, яку ми коли-небудь бачили. Лобісти нафтохімічної промисловості шоковані тим, що зараз стоїть на столі. Це обіцяє підвищити безпеку майже всіх вироблених продуктів і швидко знизити хімічну інтенсивність наших шкіл, будинків і робочих місць", – сказала Тетяна Сантос, менеджер Бюро з питань хімічної політики.

План зосереджений на цілих класах хімічних речовин, включаючи всі антипірени, бісфеноли, полівінілхлоридні пластмаси, токсичні хімікати в одноразових підгузках і PFAS, які  також відомі як "вічні хіиікати”, адже не розкладаються природним чином.

Вони будуть внесені до списку, який буде розглядати Європейське хімічне агентство для обмеження, переглядатися та оновлюватися до значного перегляду наріжних правил ЄС щодо хімічних речовин, запланованих на 2027 рік.

Але промислові групи стверджують, що зосередженість схеми на групах хімічних речовин може вплинути на продукцію високого рівня, наприклад, сонцезахисні креми та парфуми, які можуть використовувати безліч синтетичних речовин. Крім косметики, уражені продукти можуть включати фарби, чистячі засоби, клеї, мастила та пестициди.

"Деякі з обмежень можуть мати значний вплив на галузь і ланцюги створення вартості", – сказала Хезер Кіггінс, речниця Cefic.

Промисловість виступає за більш вузько спрямований підхід до обмежень, а також за стимули та контроль імпорту, щоб допомогти розробити безпечніші альтернативні продукти.

Однак Європейське хімічне агентство виступає за роботу з хімічними речовинами в групах, оскільки хімічні компанії раніше уникали заборон на окремі хімічні речовини. Вони змінювали їх хімічний склад, щоб створити аналогічні речовини, які також можуть бути небезпечними, але які потім вимагають тривалих законодавчих процедур. Наприклад бісфенол А, що порушує роботу ендокринної системи замінили іншими бісфенолами.

ООН заявляє, що очікує, що глобальна вартість індустрії хімічних речовин понад $5 трлн (3,9 трлн фунтів стерлінгів) подвоїться до 2030 року і зросте вчетверо до 2060 року.

Нагадаємо, дослідження SRC показало, що хімічне забруднення перетнуло “планетарну межу”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ЄС може швидше перейти на зелену енергетику на тлі відмови від енергоресурсів РФ.

Читайте також
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді

Уряд виділив 1 млрд $ на покриття витрат

Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест
Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест

У 67 країнах світу заборонили використання азбесту

У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами
У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами

Очищення від "вічних" хімікатів коштуватиме Європі 238 мільярдів євро на рік

Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону
Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону

Наразі на підприємстві виробляють 0,5 тонни такого аніліну на день