У США SEC планує протидіяти неправдивим заявам щодо інвестицій ESG shutterstock

У США SEC планує протидіяти неправдивим заявам щодо інвестицій ESG

Катерина Бєлоусова

Проєкт правил SEC ґрунтується на "правилі найменування"

Регулятор цінних паперів США (SEC) збирається боротися з перебільшеними екологічними, соціальними та управлінськими повноваженнями в інвестиційних продуктах, готуючи правила для індустрії стабільних фондів.

Правила будуть визначати розкриття інформації, яку мають здійснювати інвестиційні фонди, у назві яких є такі терміни, як "ESG", "стабільний" або "низьковуглецевий", повідомляє Financial Times.

Правила вимагатимуть інформації про те, як продаються фонди ESG, як ESG включено в інвестування та як ці фонди голосують на щорічних зборах компаній.

За інформацією постачальника даних Morningstar, наприкінці першого кварталу 2022 року активи глобальних фондів стійкого розвитку становили $2,77 трлн в порівнянні з $1 трлн у 2019 році. Більш широка категорія інвестування ESG охоплює екологічні та кліматичні міркування, інвестування впливу на соціальне благо, а також фонди, які виділяють галузі тютюну та вогнепальної зброї.

"Наразі існує широкий діапазон того, що менеджери активів можуть розуміти під певними термінами та які критерії вони можуть використовувати. Можливо, настав час, щоб було легше визначити, чи дійсно фонд є тим, за кого він себе видає", — сказав Гері Генслер, голова SEC.

Голосування щодо  проєкту правил для громадського обговорення має відбутися 25 травня.

Агентство вже озвучило більш жорстку позицію з цього питання. Так було оголошено про юридичне врегулювання на суму $1,5 мільйона доларів, яке вперше пов’язано з описами ESG фондів, проти відділу інвестиційних радників BNY Mellon через звинувачення у викривленні та упущенні інформації про критерії ESG для взаємних фондів, якими він керував. В BNY Mellon зазначили, що жоден із пропонованих стабільних фондів не був цільовим регулятором і що він оновив матеріали свого фонду.

Проєкт правил SEC випливає з аналізу ринку ESG, проведеного у квітні 2021 року. Він ґрунтується на "правилі найменування", прийнятому в 2001 році, згідно з яким кошти повинні інвестувати щонайменше 80% активів у спосіб, запропонований назвою. Наприклад, акціонерний фонд не може мати більше 20% готівки або казначейських облігацій.

Джилл Фіш, професор права з цінних паперів у Penn Law, попередила, що важкі норми в такій галузі як ESG, можуть мати негативний вплив на ринкові інновації в цій сфері. Розкриття інформації про фонди вже стало більш "розширеним" у сфері, де немає ринкового консенсусу щодо того, що є ESG-фондом.

"Правило, яке намагається стандартизувати, що є фондом ESG, стане великим кроком назад для людей, які хочуть інвестувати в цей простір. Стандартизація – це не те саме, що чіткість", – сказала Фіш.

SEC також запропонував більш суворі рекомендації щодо корпоративного розкриття кліматичних даних, оприлюднивши в березні правила, які змусять державні компанії розкривати свої прямі викиди парникових газів і перевіряти їх третьою стороною. 

Асоціація інвестиційних радників закликала SEC надати свободу дії у своїй пропозиції щодо довірчих обов'язків професіоналів перед клієнтами. 

"Ми будемо занепокоєні, якщо SEC обмежить або зобов’яже фідуціарів врахувати будь-які фактори, включаючи ESG", – сказала Гейл Бернстайн, генеральний юрисконсульт IAA.

Дженніфер Хан, керівниця відділу глобального регулювання в Асоціації керованих фондів, сказала, що будь-яке правило повинно допомогти внести ясність для альтернативних менеджерів активів, які беруть участь у стратегіях ESG, і бути відкаліброваним відповідно до різних потреб інституційних та роздрібних інвесторів.

Нагадаємо, 58% генеральних директорів світу зізналися у грінвошингу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у США інвестори провідних банків не підтримали кліматичні пропозиції.

Читайте також
"Метінвест" вклав вісім млрд грн в екологію Кривого Рогу в 2020 році
"Метінвест" вклав вісім млрд грн в екологію Кривого Рогу в 2020 році

У групи в Кривому Розі є три підприємства: Інгулецький, Північний і Центральний ГЗК

В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році