В EBA подякували владі за ухвалені зміни до екологічного законодавства shutterstock

В EBA подякували владі за ухвалені зміни до екологічного законодавства

Валентина Гембарська

Водночас, експерти Комітету звернули увагу на низку інших питань, які потребують доопрацювання

Представники Європейської бізнес Асоціації подякували представникам влади за оперативно ухвалені зміни до екологічного законодавства на період дії воєнного стану.

Про це сказано на сайті EBA.

Зокрема, члени Комітету промислової екології та сталого розвитку відзначили внесок голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування ОлегаБондаренка, так і Руслана Стрільця, в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

Зокрема, мова йде про такі зміни до законодавства:

  • Мораторій на деякі планові та позапланові перевірки, встановлений Постановою Кабміну №303 від 13 березня 2022 року.
  • Отримання деяких дозвільних документів на основі подання декларацій з необхідністю здійснення усіх процедур після скасування воєнного стану, відповідно до вимог Постанови Кабміну №314 від 18 березня 2022 року.
  • Припинення надання адміністративних послуг у сфері моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, а отже відсутність перевірок з цієї підстави та відсутність відповідальності за несвоєчасне подання таких звітів. Ці норми визначають Постанова Кабміну №165 від 28 лютого 2022 року та Закон №2115 від 3 березня 2022 року.
  • Звільнення від сплати екологічного податку за 2022 рік підприємств, що розташовані на територіях бойових дій, відповідно до Закону №2120.

Водночас, експерти Комітету звернули увагу на низку інших питань, які потребують доопрацювання:

Процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД)

23 березня в цілях захисту від використання інформації ворогом, публічний доступ до Єдиного реєстру з ОВД було обмежено, і відновити його можна тільки за індивідуальним запитом до Міндовкілля.

Окрім цього, в рамках взаємодії держави та бізнесу, було б доцільним перейти на електронний документообіг, спростити вимоги до підготовки звітів з ОВД, скоротити строки здійснення самої процедури ОВД, надати можливість оперативно вносити зміни до звіту з ОВД, продовжити терміни виконання умов висновків з ОВД, а також вирішити питання здійснення ОВД для підприємств у випадку релокації.

Дозвільні процедури

Зокрема, що стосується дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, необхідно приймати рішення щодо автоматичного продовження строків впровадження природоохоронних заходів, зокрема, в частині заходів щодо скорочення викидів забруднюючих речовин, та зміщення строків досягнення встановлених нормативів граничнодопустимих викидів, з огляду на затримку строків впровадження природоохоронних проєктів. Те ж саме стосується дозволів на спеціальне водокористування, а також звільнити вторинних водокористувачів, що здійснюють забір води з мереж первинних водокористувачів, від необхідності отримувати такий дозвіл.

Подання статистичних даних

Бізнес-спільнота пропонує розглянути можливість надання відстрочки подання форм екологічної статистики (форми №1 екологічні витрати, №1 – відходи, №ТП-2 Повітря, №ТП-2 водгосп) на період дії воєнного стану, до повного його скасування та протягом шести місяців з дня скасування воєнного стану.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в Україні підприємствам-забруднювачам продовжили термін подання документації моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) на строк до трьох місяців після після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.

Читайте також
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко

Доцільно проєктувати параметри системи української СТВ максимально наближено до європейської моделі

В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди
В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди

Ймовірно, Постанова першочергово спрямована на запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок

Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA
Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA

Наразі економіка ЄС стикається з чотирма викликами в контексті енергетики та декарбонізації

В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"
В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"

Розробників закликали доопрацювати законопроєкт №7327 відповідно до пропозицій бізнес-спільноти